Jaring Hiemstra

In deze tijden van snelle maatschappelijke ontwikkelingen en grote opgaven, is het hebben van een goede strategie van groot belang. Een strategie biedt een helder antwoord op de vraag hoe de organisatie in de context van de maatschappelijke ontwikkelingen haar ambities gaat realiseren. En dat is best een spannende vraag gezien de grote opgaven, snelle technologische ontwikkelingen en personeelstekorten.

Publieke organisaties die een goede strategie hebben, beschikken over een aantrekkelijk perspectief voor de organisatie dat helpt bij het maken van (dagelijkse) keuzes. Een goede strategie bevat werkafspraken hoe die strategie te realiseren. Deze ‘strategie-realisatie’ moet wel wendbaar zijn. Dit betekent dat in korte cycli het doen en leren plaatsvindt. Dit is voor veel publieke organisaties een nieuwe manier van werken.

Publieke organisaties hebben vaak al delen van een strategie. Maar doordat de samenhang ontbreekt, mist het aan kracht om als kompas te dienen. Ik help organisaties de strategie te activeren met verschillende methodieken. Daarmee zorg ik ervoor dat organisaties beter worden en klaar zijn voor de toekomst.

Over mijzelf

Na mijn studie bestuurskunde werkte ik bij de gemeente Zaanstad en deed mijn promotieonderzoek ‘Het besturen van grote gemeenten’. Daarna werkte ik als senior manager publieke sector bij PwC en KPMG. Op 1 maart 2004 richtte ik samen met Joscha de Vries het organisatieadviesbureau Hiemstra & De Vries op. Geïnspireerd door alle ontwikkelingen rondom digitalisering en artificial intelligence, heb ik in 2014 het data science bedrijf Ynformed opgericht dat AI-toepassingen ontwikkelde op het gebied van watermanagement, zorg, duurzaamheid en veiligheid. Sinds 2021 werk ik als partner Strategie-activatie in de publieke sector binnen Hiemstra & De Vries. Door mijn ervaring kan ik zowel de digitale, organisatie- en maatschappelijke ontwikkelingen goed overzien.

 

2024 Copyright - Hiemstra & De Vries