Nilco van der Steege

De mens achter de professional

We komen allemaal ergens vandaan. Vanochtend toen we ons bed uitkwamen en de dag startten en verder terug; toen we als kind opgroeiden met de mensen en omstandigheden om ons heen. Beide en alles daartussen hebben invloed op onze houding en ons gedrag. Dat leerde ik tijdens mijn studie klinische psychologie en zie ik dagelijks in mijn werk en mijn eigen leven. Van de file onderweg naar werk tot en met de schurende opmerking van een verzorger; het bepaalt ons. En met al die bagage doen we allemaal het beste met dat wat we op dit moment hebben. Die overtuiging wil ik graag het startpunt laten zijn in mijn werk. Ook als ik die ochtend geen zitplek had in de trein…

Ik heb in de afgelopen jaren veel kennis en ervaring opgedaan als organisatieadviseur in de transformatie van het sociaal domein. Daar heb ik verschillende overheidsorganisaties, van een gemeente tot en met de rijksoverheid, goed leren kennen. In de rol van programmamanager, procesbegeleider, dagvoorzitter of trainer. Juist in het sociaal domein heb ik ontdekt dat regelgeving, processen en procedures niet altijd recht doen aan mensen en hun bagage. Niet aan mensen in een kwetsbare positie én niet aan de mensen die met liefde en geduld met hen werken. Daarom heb ik er mijn vak van gemaakt om samen met publieke professionals te zoeken naar een volgende betekenisvolle stap in hun ontwikkeling. Om te reflecteren op gedrag, (oude) patronen en het nemen van verantwoordelijkheid. Om iedere dag weer een beetje beter te worden in het beste doen met wat ze hebben; voor de mensen en maatschappelijke opgaven waar zij mee bezig zijn.

Buiten uitwaaien

Samen met mijn vrouw, dochters en hond woon ik in Utrecht. Ik ben graag buiten in de natuur, en als ik het niet wil moet het wel voor de hond. Ik kom buiten wanneer ik hardloop, wielren, zwem, schaats of surf. Ik geniet van de zon op mijn kop, een windvlaag in mijn rug of een koude golf in mijn nek. Ik ga met veel plezier naar de kerk, waar ik diverse mensen ontmoet en uit mijn eigen bubbel getrokken word. Tenslotte besteed ik veel tijd aan muziek: ik speel trompet, probeer piano en luister naar een breed spectrum aan stijlen. Zo luister ik toevallig nu naar een obscuur indietronic bandje, en ben ik benieuwd hoe de muzikale pet van morgen weer staat.

 

2024 Copyright - Hiemstra & De Vries