Nilco van der Steege

  • 06-52094454
Nilco van der Steege

Bijdragen aan sociale gerechtigheid

Ik ben een bevoorrecht mens en zie steeds meer dat mijn mogelijkheden en kansen niet vanzelfsprekend zijn. Dat leerde ik tijdens mijn studie klinische psychologie en zie ik bijvoorbeeld in mijn kerk, waar ik diverse mensen ontmoet en uit mijn eigen bubbel getrokken word. Gelijke kansen, autonoom kunnen kiezen en daarmee je toekomst in eigen hand hebben, is niet vanzelfsprekend. Met elkaar kunnen we sociale gerechtigheid wel benaderen; in de ontmoeting met en het helpen van anderen. Dit is mijn belangrijkste drijfveer in mijn werk.

Ik heb in de afgelopen jaren veel advieservaring opgedaan in de transformatie van het sociaal domein. Juist daar is er ruimte voor persoonsgericht werken en maatwerk. En ruimte om verder te kijken dan wet- en regelgeving, processen en procedures. Om naast een inwoner in een kwetsbare positie te staan en samen te onderzoeken wat passende ondersteuning is. En om professionals te faciliteren om dit optimaal te kunnen doen. In de rol van beleidsontwikkelaar, procesbegeleider, trainer of voorzitter. Ik zit bij Hiemstra & de Vries op mijn plek, omdat we niet naar een ideale papieren werkelijkheid zoeken maar mensen als startpunt te nemen.

Gezamenlijk leren en co-creëren in de praktijk

De ingrediënten voor een succesvolle verandering liggen in de praktijk: daar waar bevlogen professionals met veel ervaring aan de slag zijn en de belangen voor inwoners het grootst zijn. Daarbij is gedeeld eigenaarschap een randvoorwaarde voor een succesvolle verandering. Daarom wil ik in mijn werk co-creëren volgens de principes van design-thinking. Dat betekent: samen ontwikkelen en ontwerpen met de betrokkenen, vanuit gedeelde principes en uitgangspunten, met veel ruimte voor creativiteit. Zo kunnen we experimenterend leren in en vooral met de praktijk. Hiervoor bestaat geen standaard stappenplan, dat maken we al doende samen.

Buiten uitwaaien

Samen met mijn vrouw, dochtertje en hond woon ik in Utrecht. Ik ben graag buiten in de natuur, en als ik het niet wil moet het wel voor de hond. Ik kom buiten wanneer ik hardloop, wielren, zwem, schaats of surf. Ik geniet van de zon op mijn kop, een windvlaag in mijn rug of een koude golf in mijn nek. Tenslotte besteed ik veel tijd aan muziek: ik speel trompet, probeer piano en luister naar een breed spectrum aan stijlen. Zo luister ik toevallig nu naar een obscuur indietronic bandje, en ben ik benieuwd hoe de muzikale pet van morgen weer staat.

2023 Copyright - Hiemstra & De Vries