Marlou Brokx

  • 06-12681048
Marlou Brokx

De goede dingen beter doen

Als dochter van twee ambtenaren kwam ik er al snel achter dat er niet zoiets bestaat als ‘de overheid’. Het publieke domein is omvangrijk, veelzijdig en complex, net zoals de vraagstukken die daarbij horen. Daarbinnen is een al even grote verscheidenheid aan mensen werkzaam die in de basis proberen de goede dingen te doen. Dat laatste is niet eenvoudig. Publieke organisaties helpen door ze de goede dingen beter te laten doen, is wat mij drijft. Ik ben iemand die graag orde schept in de chaos en snel tot de kern van vraagstukken komt. In de zoektocht naar hoe het beter, slimmer en efficiënter kan, vind ik het vooral belangrijk dat de oplossing van vandaag ook recht doet aan de ambitie voor morgen.

Ambities voor de toekomst zijn er in overheidsland genoeg. De uitdaging ligt voor mij in het vertalen van de langetermijnstrategie naar concrete, overzichtelijke tussenstappen die je kunt bijsturen als de veranderlijke omgeving waarin we werken daar om vraagt. Simpel gezegd: niemand wordt beter van een omvangrijk en kostbaar rapport dat in de la belandt of bij oplevering eigenlijk al achterhaald is. Ik schroom daarom niet om scherpe vragen te stellen over wat we nu écht willen en wat daarvoor nodig is.

Aanpak van ondermijning: inhoud én organisatie

Na mijn Master Ondernemingsrecht en Research Master in Law aan Tilburg University besloot ik mijn juridische bril af te zetten en mijn maatschappelijke betrokkenheid vanuit een bredere blik in de praktijk te brengen. In het traineeship ‘De Toekomst van Brabant’ heb ik kennisgemaakt met veel verschillende overheidsorganisaties, thema’s en invalshoeken. Na mijn eerste opdracht in het Sociaal Domein van gemeente Eindhoven, ging ik bij gemeente Tilburg en later provincie Noord-Brabant aan de slag met de aanpak van ondermijning, een actueel thema dat me sindsdien niet meer heeft losgelaten.

Ik heb veel kennis en ervaring opgedaan in de aanpak van ondermijning als beleidsadviseur bij Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Dit is een samenwerkingsverband waarin partners als gemeenten, provincies, politie, OM en Belastingdienst georganiseerde criminaliteit en ondermijning bestrijden, steeds vaker ook met burgers en bedrijven. Effectieve samenwerking en organisatie zijn daarbij cruciaal, maar door de vele spelers en belangen niet vanzelfsprekend. Ondermijning is daarmee niet alleen inhoudelijk complex, maar ook organisatorisch een grote uitdaging. Daar zet ik me vanuit Hiemstra & De Vries graag voor in!

In mijn vrije tijd

In mijn vrije tijd ben ik vaak in mijn woonplaats Tilburg te vinden. Ik ga graag naar de schouwburg, uit eten in de binnenstad of maak een wandeling door het bos. Verder houd ik ervan om de leukste plekken van Europa te ontdekken tijdens een stedentrip of rondreis, met in de koffer een spannend boek.

2023 Copyright - Hiemstra & De Vries