Marja Wiegers

Iets raken om potentie en veerkracht vrij te maken

Het lerend vermogen van mensen fascineert me. Hetzelfde geldt voor de manier waarop we ons allemaal voortdurend aanpassen aan nieuwe situaties en de veerkracht die er vrijkomt als het moeilijk wordt, bijvoorbeeld wanneer je je afvraagt wat je werk zinvol maakt. Vanuit de potentie en veerkracht in mensen ontstaat beweging, bij jezelf en bij anderen in de organisatie. Zo komen we met elkaar verder. Voor duurzame ontwikkeling en verandering moet je dan wel tot de kern durven komen. Dat betekent dat je ook meeneemt wat we niet weten, wat er niet gezegd wordt en wat ons tegenhoudt. Met alle onzekerheid en kwetsbaarheid van dien. Met gerichte vragen, in plaats van pasklare antwoorden, raak ik graag echt iets bij mensen om hun potentie en veerkracht vrij te maken.

Drang om dingen kloppend te krijgen

Na mijn middelbare school studeerde ik rechten aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Dat paste goed bij mijn rechtvaardigheidsgevoel en drang om dingen kloppend te krijgen. In de juridische werkpraktijk kreeg ik letterlijk en figuurlijk verschillende dossiers naar me toegeschoven. Zo raakte ik bedreven in snel tot de kern van een zaak komen. Bovendien leerde ik goed spreken en schrijven op basis van heldere argumentatie. Na mijn overstap naar het organisatieadviesvak wist ik dat ik hier op mijn plek ben, daar waar het echt om mensen gaat. Die aandacht past bij wie ik ben en wat ik belangrijk vind in mijn werk. Bijna zo lang als Hiemstra & De Vries bestaat, kwam ik ze tegen in mijn werk of in de opleidingen die ik bijvoorbeeld bij Phoenix volgde. Toen ik nog zelfstandig adviseur was, trokken we al intensief samen op in opdrachten bij diverse publieke organisaties. Dat leidde tot een band, tot betrokkenheid en waardering voor elkaar. Dat voelde goed. Vol overgave maakte ik daarom eind 2018 de overstap van ‘met Hiemstra & De Vries werken’ naar ‘bij Hiemstra & De Vries werken’.

Nieuw hoofdstuk

Vanuit mijn ondernemende aard heb ik persoonlijk en professioneel snel zin om iets nieuws op te zetten en spring ik graag in op vragen van mensen. Dat deed ik niet alleen vanuit mijn eigen advies- en coaching-praktijk maar ook een tijd als eigenaar van een boekhandel. Nog steeds spelen boeken een belangrijke rol in mijn leven. Ik lees veel romans en biografieën en als ik door een boekwinkel struin, dan scoor ik graag nieuwe vakliteratuur. Daarnaast ga ik veel met man of dochter naar theater en concerten in en rond mijn woonplaats Den Haag. Ik ben niet de enige die recent in Utrecht aan een nieuw hoofdstuk begon: mijn zoon studeert er inmiddels.

2023 Copyright - Hiemstra & De Vries