Marja Wiegers

Het lerend vermogen van mensen fascineert me. Net als hoe veerkrachtig we elke keer weer blijken te zijn.

Als 17-jarige ging ik het huis uit om in Leiden Rechten te gaan studeren. Het was een keuze met het hoofd. Het paste goed bij mijn rechtvaardigheidsgevoel en voldeed aan de verwachtingen die anderen van mij hadden. Als jurist leerde ik om snel tot de kern van de zaak te komen. Ik was succesvol en tegelijkertijd knaagde er iets. Maak ik hiermee het verschil? Past dit echt bij mij? Ik volgde mijn hart en gooide het roer om. Ik werd boekverkoper en ondernemer. Handen uit de mouwen.
Mijn liefde voor leren bracht mij uiteindelijk in het begeleidersvak. Daar kwam ik thuis.

In mijn werk begeleid ik leiders, teams en organisaties bij hun ontwikkeling en verbind daarbij hoofd (denken), hart (voelen) en handen (lijf). Mijn aanpak is persoonlijk, intuïtief, liefdevol confronterend en gericht op verbinding en duurzaam resultaat.

Ik richt mij daarbij op het stimuleren van een lerend klimaat. Hoe zorg je dat je in deze tijd werkelijk effectief bent, zelf ‘heel’ blijft én empathisch bent? Dat vraagt om leiderschap en vakmanschap dat je niet leert in de schoolbanken; wel door samen met collega’s in het werk te experimenteren, te oefenen en daarvan te leren. Daar ligt mijn drijfveer, en daar ligt mijn focus als partner Leren & Ontwikkelen bij Hiemstra & De Vries. Ik sta voor een effectieve én empathische overheid.

Bij vraagstukken kijk ik altijd naar wat zichtbaar en tastbaar is en wat er ‘onder de oppervlakte’ speelt. Welke emoties en patronen doen zich voor en hoe werkt dit door in spanningen en formele en informele (machts)verhoudingen. Wat helpt en wat belemmert de samenwerking en effectiviteit van de persoon, het team en de organisatie.

In mijn begeleidingswerk maak ik gebruik van methodieken die zijn gebaseerd en geïnspireerd op Transactionele Analyse, Appreciative Inquiry, systemisch werken, mindfulness, Emotionally Focused Therapy en neurolinguïstisch programmeren.

Ik blijf zelf ook leren. In het werk en door regelmatig opleidingen te volgen. Bij Phoenix Opleidingen leerde ik als begeleider werkelijk aanwezig te zijn en bij EFT Nederland hoe je mensen constructief in gesprek laat gaan over hun relaties. De mens staat voor mij altijd centraal. Vroeger als student en ondernemer. Tegenwoordig als partner Leren en Ontwikkelen, en als trainer, coach en (relatie-)therapeut. Naast liefde voor mensen is en blijft er de liefde voor boeken. Ik struin regelmatig door een boekwinkel op zoek naar nieuwe romans, biografieën en vakliteratuur.

 

2024 Copyright - Hiemstra & De Vries