Adviesbureau digitale transformatie

Mariëlle van der Zanden

  • 06-20414733
Mariëlle van der Zanden

Partner Digitale Transformatie

Kansen

Kansen benutten in de verschillende maatschappelijke opgaven, dat is voor mij de essentie van digitale transformatie. Technologie biedt kansen en tegelijkertijd roept het ook veel vragen op.

We zien dat digitalisering in een hoog tempo in alle aspecten van het dagelijks leven een rol speelt. We spreken dan ook wel over een digitale transformatie van onze samenleving. Opkomende technologieën als sensoren, Internet of Things en kunstmatige intelligentie veranderen de manier waarop we de openbare ruimte gebruiken en hoe we met elkaar in contact treden. Dit biedt grote kansen om de openbare ruimte beter in te richten, diensten te verbeteren en bedrijvigheid en banengroei verder te stimuleren. Tegelijkertijd brengt digitalisering ook uitdagingen met zich mee om dit op een juiste, veilige en eerlijke manier te doen. Juist als overheid heb je de taak om te zorgen voor vertrouwen in de digitale wereld. Zo hebben burgers er recht op dat de overheid goed omgaat met haar data.

Keuzes maken

Hoe zorg je ervoor dat je je organisatie zo inricht dat je de kansen die digitalisering biedt maximaal benut en tegelijkertijd ook alle risico’s goed in beeld hebt? Dat je een open ecosysteem hebt ingericht om met verschillende relevante partijen te werken aan de verschillende digitaliseringsopgaven? Dat je goede afwegingskaders hebt om te prioriteren en ethische vraagstukken af te kunnen wegen? Hoe zorg je ervoor dat je daar een goed sturingsmechanisme in je organisatie – of met relevante partners – voor hebt ingericht? En misschien nog wel het allerbelangrijkste: hoe zorg je voor digivaardige medewerkers en burgers?

Dit zijn vraagstukken waar ik graag aan werk. In 1995 bij BSO (Bureau voor Systeem Ontwikkeling) werd ik al gegrepen door de mogelijkheden van het internet, kaart technologie en kunstmatige intelligentie. Werken op het snijvlak van organisatie en ICT is de rode draad van mijn loopbaan. In mijn vorige functie als Chief Information Officer bij de Gemeente Utrecht heb ik gewerkt aan de digitaliseringsopgaven van de stad en de gemeente en heb daar onder andere ook de visie Digitale Stad ontwikkeld.

Kwetsbaar

Grenzen verkennen, innoveren, in het diepe springen, fouten maken, kwetsbaar durven zijn en daarvan leren. Deze “agile” manier van werken, kenmerkt mijn aanpak. De wereld digitaliseert en verandert zo snel dat je op voorhand niet alles kunt voorspellen, mijn ervaring is dat kortcyclisch werken en bijsturen leidt tot de beste resultaten.

Grenzen verkennen doe ik ook graag in mijn privéleven. Ik ga graag met mijn gezin op pad om nieuwe natuur en cultuur te ontdekken. Ook laat ik mij graag inspireren door de natuur tijdens mijn dagelijkse ronde in het bos met de hond.

2024 Copyright - Hiemstra & De Vries