Loek Schueler

Interesse in elkaar

Al jaren begeef ik me met veel plezier in op het snijvlak van politiek-bestuur-praktijk in het publieke domein. Het vlammetje gaat aan als ik weet wat mensen raakt, hen beweegt en drijft. Een inspirerende maatstaf is de “twinkelcoëfficiënt” (een begrip uit mijn tijd bij het Platform Bèta Techniek). Het is het moment waarop iemand aan gaat en (werk)plezier heeft. Het achterhalen van de twinkeling door oprecht contact, is voor mij een belangrijke waarde waar juist in deze periode met grote opgaven zo ontzettend veel behoefte aan is. In de afgelopen jaren heb ik de werelden van politiek, bestuur, beleid, uitvoering, klant of gebruiker verder uit elkaar zien groeien. Zonde, want met een gemeenschappelijke ambitie en vooral het goede gesprek, ontstaan slimme verbindingen en kan daadkrachtig worden samengewerkt als de spelregels maar duidelijk zijn. Juist deze accenten staan bij Hiemstra & De Vries centraal.

Beweging door (leer)netwerken

Voor mij staat het leggen van verbindingen tussen mensen en organisaties centraal. Uit ervaring weet ik dat het organiseren van gesprek, ontmoeting, werkbezoeken of transparantie over ieders positie, rol en verantwoordelijkheid al tot een doorbraak kan leiden. Het begint met wederzijdse interesse in elkaar, ieders expertise, belangen, verwachtingen en uitdagingen. Publieke organisaties hebben vaak dezelfde opgave en dus zien wij steeds meer strategische netwerken om doelen sneller te realiseren.
Vooral complexe vraagstukken pak ik graag op. Het helpt mij als publieke organisatie(s) een helder doel voor ogen hebben. Onderweg zoek ik naar de vele verschillende verhalen om patronen en verbanden te ontdekken en het liefst bezoek ik ook de werkvloer om de mensen te leren kennen en daarmee hun taal en belangen mee te nemen in het totale plaatje. Een theoretisch model op de vloer helpt mij om op een interactieve manier in gesprek te gaan over wat er nodig is. Met een gezond portie ongeduld, zal ik niet te lang blijven hangen in de analyse, maar zoek naar de gewenste of noodzakelijke actie, beweging of doorbraak. Misschien komt het door mijn opleiding tot lerares, maar ik heb mijn voelsprieten altijd aan, ook voor de non-verbale signalen of de onbenoembare onderwerpen. Als het nodig is voor de voortgang, zal ik op een tactvolle manier ervoor zorgen dat álles op tafel komt.

Inspiratie

Het is eigenlijk te vergelijken met mijn hobby beeldhouwen. Een ruwe steen heeft een bepaalde vorm of toont zijn aard via de structuur. Ik volg graag de context van de steen en begin te schaven en te schuren met een scala aan materialen. Zo ontstaat geleidelijk een vorm die uniek is en eenmaal gepolijst de ware aard qua kleuren en breuklijnen in volle omvang laat zien. Ik gun organisaties en hun medewerkers een plekje op een sokkel om trots te laten zien wat ze doen en betekenen voor de maatschappij.
Niet alleen in mijn werk, wil ik graag iets creëren. Ook in mijn vrije tijd, ben ik graag bezig met beeldhouwen, knutselen, bakken of tekenen. Daarnaast ben ik graag bij mijn familie en vrienden en houd van wandelen in steden of natuurgebieden, maar ben helemaal in mijn element in de Oostenrijkse bergen.

 

2024 Copyright - Hiemstra & De Vries