Liz van Blitterswijk

Maatschappelijke puzzel 

Ik wil de wereld begrijpen. Als antropoloog en politicoloog heb ik geleerd sociale en bestuurlijke structuren te ontwaren. En als ambtenaar leerde ik de structuur van de gebouwde wereld kennen. Daarom hang ik nu regelmatig boven kaarten en ben ik niet weg te slaan bij maquettes van gebiedsontwikkelingen. Ik vind het heel interessant hoe de gebouwen, de straten en het groen om ons heen effect hebben op hoe we ons bewegen, voelen en met elkaar om gaan. In de fysieke leefomgeving staan we voor een enorme opgave en moeten we keuzes maken. Dit is een complexe maatschappelijke puzzel die verder gaat dan de klassieke ruimtelijke ordening.  

Impact op de toekomst 

Ruimtelijke ambities benader ik nooit alleen vanuit de ruimtelijke ordening. Ik zoek altijd naar de reden; de bedoeling van een ontwikkeling. Daarom zie ik onze gebouwde leefomgeving sterk in verbinding met sociaal- en klimaatbeleid. Een mens moet immers ergens wonen en een zonneveld of windmolen wordt gebouwd op een concrete plek. Het is een enorme puzzel om al deze thema’s evenwichtig samen te brengen, zowel op inhoud als organisatorisch. Het politiek-bestuurlijke landschap van de overheid maakt deze vraag nog complexer. Ik vind het ontzettend interessant om mee te werken aan die vraagstukken. Om die puzzel tussen inhoud en organisatie, mens en bestuur steeds opnieuw te leggen. Want de keuzes die we nu maken voor de ruimte om ons heen, hebben enorme impact op de toekomst van de plekken waar we leven. 

Strategie en praktijk samen 

Ik word graag uitgedaagd door complexe vraagstukken en word blij van de samenwerking die er voor nodig is om tot een goede oplossing te komen. Bij Hiemstra & De Vries is de kern van het werk het oplossen van die puzzels. Vanuit inhoudelijke expertise wordt gekeken naar de wijze waarop maatschappelijke oplossingen ook echt gerealiseerd kunnen worden. Binnen de organisatie zit een enorme diversiteit aan opdrachten en expertise. Dit is dan ook een plek waar ik me langere tijd kan ontwikkelen en waar ik mijn liefde voor strategie en praktijk samen kan brengen.  

Nieuwe werelden ontdekken 

Ook in mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om nieuwe werelden te ontrafelen. Ik ontdek ze in verhalen over de geschiedenis, over andere landen of ga zelf op reis. Ook vind ik het leuk om mezelf steeds uit te dagen om iets nieuws te leren, dus neem ik vaak les. In de afgelopen jaren heb ik leren schaatsen, borstcrawlen in de snelle baan, kitesurfen en kan ik Guus Meeuwis meespelen op de gitaar. Al die nieuwe ervaringen deel ik graag met de lieve mensen om me heen. Dus als er iets georganiseerd moet worden, ben ik er met veel plezier bij. 

2024 Copyright - Hiemstra & De Vries