Linet Tanke

Al van kleins af aan ben ik geïnteresseerd in hoe dingen écht werken. Mijn nieuwsgierigheid maakte dat ik vroeger vaak letterlijk dingen doormidden knipte om te kijken hoe het er van binnen uit zag. Tegenwoordig zoek ik ook graag de kern op, maar dan zonder schaar. Van buiten de publieke sector zie je niet altijd wat mensen in publieke organisaties beweegt en hoe complex de opgaven van de publieke sector zijn.

Mijn ‘roots’ liggen in Twente en Breda. In Groningen rondde ik mijn studie farmacie af, waarna ik ging werken bij een geneesmiddelenontwikkelaar. Ik heb daar veel geleerd over (productie)processen, change management en vooral hoe belangrijk mensen in een organisatie altijd zijn en blijven. Ik merkte dat ik daarmee verder wilde. In 2018 heb ik vervolgens mijn plek bij Hiemstra & De Vries gevonden. Sindsdien zet ik mij met veel plezier en energie samen met collega’s en opdrachtgevers in voor organisatieontwikkeling op allerlei terreinen. Door evaluatieonderzoeken, adviesopdrachten en interimopdrachten heb ik de publieke sector op verschillende terreinen leren kennen.

Werk prioriteren

De laatste jaren ben ik steeds meer gegrepen door een heel belangrijke basisvaardigheid van mensen in organisaties: werk aannemen, overdragen en prioriteren. Het is de basis van goed functionerende organisaties. Het is zo fundamenteel dat we er vaak te weinig aandacht voor hebben. Vaak gaat het ook goed (met dank aan de creativiteit en het oplossend vermogen van de mensen in organisaties), maar het veroorzaakt ook veel frustratiemomenten: met stress, herstelwerk, onrealistische plannen en gemiste kansen tot gevolg.

Ik geef trainingen bij verschillende publieke organisaties, zoals gemeenten, ministeries en provincies. Juist in de complexe dynamiek en snel veranderende context van publieke organisaties is bewust werk overdragen, aannemen en prioriteren van groot belang en ontzettend lastig. De principes die we bij de training gebruiken zijn universeel en helpen om complexe situaties inzichtelijk te krijgen en handelingsperspectief te bieden. Het vraagt ook een flinke dosis persoonlijk leiderschap om steeds terug te keren naar je eigen cirkel van invloed. Zelf pluk ik ook elke dag de vruchten van deze training en eerlijk is eerlijk: als ik even wat minder oplettend ben, zijn het soms ook gebakken peren. Maar ik weet dan wel waar de schoen wringt en wat ik eraan kan doen.

Buiten (op) de baan

Wanneer ik niet aan het werk ben, sport ik graag. Tennis om mijn fanatisme kwijt te kunnen en hardlopen om m’n hoofd leeg te maken. Of een lekkere wandeling met een luisterboek door Amsterdam, waar ik samen met mijn vriend en zijn dochter woon. Het meest in mijn element ben ik bij een spelletje Codenames en de geluidenronde van ‘Het spel met de namen’.

 

 

 

2024 Copyright - Hiemstra & De Vries