Event Koers 2017: Tegenspraak en tegendenkers als basis voor succes

 

Op vrijdag 21 april 2017 organiseerden wij 'Koers 2017': het festival over organisatieontwikkeling, waar dit event een onderdeel van was.

 

Tegenspraak en tegendenkers als basis voor succes

 

Een gebrek aan tegenspraak kan desastreus zijn voor organisaties, zegt Peter van Lonkhuyzen in zijn boek. Tegenspraak en mensen die anders denken en doen, vormen misschien wel dé basis voor verandering en organisatieontwikkeling. Het voorkomt tunnelvisie. Begin 2017 verscheen het boek de ‘Succesillusie’ van Richard Engelfriet. Een boek waarin wij als consultants worden voorzien van de nodige ‘tegenspraak.’ Eerlijk is eerlijk, op sommige punten best confronterend en het zet aan tot denken. De boodschap in Engelfriet’s tegenspraak: succes is niet maakbaar en waarop zijn de theorieën die consultants benutten zoals ‘always start with why’ nu eigenlijk gebaseerd?  

Tijdens deze workshop reflecteerden we met de deelnemers op ‘ons vak’ als organisatieadviseur, is het echt zo zwart wit als Engelfriet schetst? Daarnaast gingen we met deelnemers in gesprek. Gebruiken zij tegenspraak als vast onderdeel in hun organisaties. Ben jij een tegendenker? We wisselden mechanismen uit die bijdragen aan effectieve ‘tegenspraak’.

Dit event wordt georganiseerd door Marian Dobbe en Dominique Diks. Meer info over hen vind je hier.

‘Er leiden meerdere wegen naar Rome en het blijft belangrijk om de tegendenkers & tegenspraak de ruimte te geven om hun gedachten te delen. De discussie zeker niet uit de weg gaan. Dit kan zorgen voor verrassende dynamiek. Dus voor mij weer een O ja moment’.

Heb jij de tegendenkers in beeld voor jouw organisatie? Kijk hier voor meer info