Femke van de Plas

Problemen behapbaar maken 

Problemen waar organisaties tegenaan lopen behapbaar maken, vind ik een uitdaging. Dat doe ik door kleine stappen te zetten en werkenderwijs aan de knoppen te draaien. In mijn werk geniet ik ervan om met complexe puzzeltjes aan de slag te gaan en nieuwe ingangen te vinden. Ik boor daarvoor graag mijn creativiteit aan of zoek de grenzen op. Ik vind dat je moeilijke onderwerpen ter discussie moet kunnen stellen. 

Ondermijning is uitdagend organisatievraagstuk 

Ik studeerde geschiedenis van de internationale betrekkingen en heb later tijdens mijn werk bij het ministerie van Justitie en Veiligheid Bestuurs- en organisatiewetenschap (USBO) gestudeerd. Deze combinatie was smullen: leren over organisaties en samenwerken én direct in de praktijk brengen wat je leert. In die praktijk was en is nog veel winst te behalen op het gebied van organiseren en samenwerken. Ik heb me altijd veel beziggehouden met drugsbeleid, georganiseerde criminaliteit en ondermijning. Hoe organiseren wij ons als overheid zo dat we een geduchte tegenstander zijn voor criminele netwerken? Hoe laten we ons niet gijzelen door overleg- en praatcircuits, maar weten we als overheid echt samen in actie te komen en maatschappelijke impact te creëren? Op dit soort vraagstukken heb ik veel ervaring mogen opdoen binnen de Taskforce Brabant-Zeeland. Daarin bundelen onder andere politie, justitie, Belastingdienst en de 79 gemeenten van die twee provincies de krachten om ondermijnende criminaliteit het hoofd te bieden. Een mooie uitdaging waar de inhoud en het verbeteren van de samenwerking tussen partners bij elkaar kwamen.   

Maatwerk in maatschappelijke opgaven 

De volgende stap in mijn loopbaan bracht mij bij Hiemstra & De Vries. Waarom deze organisatie mij aanspreekt? Ik heb Hiemstra & De Vries leren kennen als een club jonge, enthousiaste mensen die geen standaard rapport willen afleveren. Hiemstra & De Vries wil echt bijdragen aan maatschappelijke opgaven en zo de wereld verbeteren. Daar word ik warm van.  

Ik woon in Brabant met mijn man, een dochter, een zoon en sinds kort een hond. In mijn vrije tijd kook ik graag.  

Meer lezen over hoe we samen nog succesvoller kunnen zijn in de aanpak van ondermijning? 

https://metadata.isbn.nl/1198975/ontsporende-vrijheid.html 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Wat ik doe en wat mij inspireert

 • 2020
  23 nov

  Ondermijning: complex organisatievraagstuk

  Ondermijning is waar onder- en bovenwereld samenkomen. Denk bijvoorbeeld aan drugscriminaliteit en het witwassen van criminele gelden. In Nederland gaan een heleboel instanties, zoals Belastingdienst, politie, OM en gemeenten de strijd aan tegen ondermijning. Rode draad is dat de aanpak van ondermijning vooral een complex organisatievraagstuk is: je hebt te maken met strikte...

  Lees verder
 • 1 juli

  Ieder klein stapje is een succes

  'Als we meer wendbaarheid willen organiseren, dan vraagt dat om vertrouwen. Het zijn de mensen die het verschil maken en niet de organisaties.’ Zomaar een paar opmerkingen van Terry Houben. Zij is regionaal programmaleider ondermijning Oost-Brabant en keert vanaf juli 2020 terug naar de politie. Ze geeft in een interview een aantal geleerde lessen mee. Hoe kijkt zij aan tegen...

  Lees verder