Geert Lonterman

 

Een (steeds beter) kloppend beeld

Al van kinds af aan ben ik erg nieuwsgierig. Dat ben ik nog steeds, vooral naar mensen en groepen. Dynamieken, hiërarchieën, culturele gebruiken en universele verwachtingen, wensen en gevoelens die van groepen mensen maken wie ze zijn en waarom ze doen wat ze doen. Dit beïnvloedt op heel veel verschillende niveaus hoe onze samenleving werkt en de publieke sector functioneert. Daarom zie ik in die context de meerwaarde van letterlijk en figuurlijk op onderzoek uitgaan en echt op al die verschillende niveaus te kijken naar (mensen in) maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld door in of rond publieke organisaties gesprekken aan te knopen, door te vragen en te observeren. Met al die perspectieven, inzichten en verhalen kun je uiteindelijk tot (een steeds beter) kloppend beeld komen. Dat is volgens mij echt nodig om impact te hebben in maatschappelijke vraagstukken. Als we ons slim en regelmatig echt in elkaar en onszelf verdiepen, zien en doen we met elkaar wat nodig is om onze samenleving en de publieke sector beter te maken.

Dichtbij de mensen waarover het gaat 

In Noord-Brabant groeide ik op in een kleine, beschermde en gelukkige omgeving. Mijn eigen horizon verbreedde ik na mijn middelbare school door een jaar op reis te gaan. Terug in Nederland haalde ik een bachelor in Social Studies en een master Culturele Antropologie. Mijn masterscriptie schreef ik over de dynamieken die ten grondslag liggen aan het grote probleem van dakloosheid in Brighton. Na mijn studie werkte ik bij JINC aan projecten voor jongeren uit sociaaleconomische achterstandswijken. Graag combineer ik in mijn werk mijn onderzoekende, beschouwende blik met mijn sociale, open houding. Zo verbind ik mij makkelijk met verschillende mensen en (onder)zoek ik door tot ik boven tafel heb ‘hoe het werkt’. In meten en cijfers alleen, geloof ik niet zo. Wie de tijd en rust neemt om dingen kwalitatief te duiden, liefst dichtbij de mensen waarover het gaat, ziet volgens mij echt hoe het zit en wat nodig is. Wie oprecht nieuwsgierig is en de juiste vragen stelt komt vaak tot onvoorziene inzichten en creatieve oplossingen. Bij Hiemstra & De Vries breng ik dat met mijn collega’s en opdrachtgevers dagelijks in de praktijk met verschillende publieke organisaties.

Romans en rennen in Rotterdam

Het gelukkigst ben ik als ik de drukte van vrienden en familie of de volledige rust opzoek. In mijn vrije tijd ga ik graag helemaal op in sport en muziek. Op dit moment train ik bijvoorbeeld voor de marathon in mijn woonplaats Rotterdam. Dat vecht in mijn vrije tijd wel om voorrang met het lezen van een roman met een pruttelend koffiepotje op de achtergrond. Dat decor wissel ik ook graag af met dat van verre reisbestemmingen.

 

Thema’s en kennisgebieden: Fysieke leefomgeving (Omgevingswet) Samenwerking Cultuur - gedrag in verandering Omgevingsprofessional