Bas Martens

De lat hoog om het met elkaar echt slim te organiseren 

In Nederland hebben we het goed. Daar ben ik echt van overtuigd. Tegelijkertijd maken we het elkaar ook echt wel moeilijk. Niet alleen doordat in deze snelle wereld alles met van alles samenhangt maar ook doordat belangrijke dingen vanuit de juiste intenties toch verkeerd georganiseerd worden. Vanuit een sterk gevoel van rechtvaardigheid probeer ik enerzijds de publieke sector in al zijn facetten echt te waarderen zoals het is en anderzijds wel iets in beweging te zetten. Die waardering voor wat we hebben en beweging naar wat we willen, hebben we in publieke organisaties echt nog beter werkbaar te maken. Om echt maatschappelijke waarde te hebben en van betekenis te zijn voor de maatschappij. Zodat we onze publieke sector vanuit de juiste intenties met elkaar echt slim organiseren. Die lat leg ik graag hoog. 

Vanuit ambities blijven ontwikkelen

Na mijn middelbare school in Den Bosch kwam ik al vrij snel uit in Utrecht. Daar studeerde ik Bestuurs- en Organisatiewetenschappen (USBO). Al in die tijd als student stak ik mijn organisatieadvies-ambities niet onder stoelen of banken. Toen ik eens in een skilift zat en in gesprek raakte met de vrouw naast mij, vertelde ik haar daarover. Dit verveelde haar niet, merkte ik. Het bleek daar mijn eerste ontmoeting met Joscha de Vries. Zij wist mij een paar maanden na onze toevallige ontmoeting te verleiden om bij Hiemstra & De Vries te komen. Eerst was ik trainee in een tussenjaar en na mijn afstuderen werd ik adviseur. Zo zag ik veel verschillende publieke organisaties van binnen en dook ik in organisatieontwikkeling in het licht van uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken. Van inburgeren, jeugdzorg organiseren, slimmer samenwerken tot bezuinigen in het sociaal domein. Nu, zoveel jaren later, voel ik mij nog steeds als een vis in het water. Dat komt ook door de fijne samenwerking met verschillende collega’s en door, samen met anderen, telkens de ruimte te ontdekken om te groeien in de juiste richting. Mijn dagelijkse mix van maatschappelijke, bureau- en persoonlijke uitdagingen geven mij de energie om dit te blijven doen. 

Opladen én ontladen

Ook in mijn vrije tijd houd ik ervan om bezig te zijn en mij met fijne mensen te omringen. Zo organiseer graag gezelligheid in groepsverband. Daar houd ik van. Ook in sporten zit voor mij veel. Het helpt me opladen én ontladen. Dat maakt me een fanatiek beoefenaar van allerlei sporten. Thuis gaat het opladen en ontladen door, bijvoorbeeld tijdens een rondje door mijn buurt in Utrecht met mijn verloofde voor het uitlaten van hond Otis of door mezelf en anderen te trakteren op een goede dosis muziek.

Thema’s en kennisgebieden: Samenwerking Wendbaar Werken