Evert Peereboom

Postuur en statuur nodig aan het roer van grote publieke organisaties

Al vroeg op de dag op de klok kijken of het al 17:00 is, zulk werk gun ik niemand. Zeker in de publieke sector met de maatschappelijke opgaven waar we met elkaar voor staan. Waarin veel moet gebeuren en ‘zo, is het nu al 17:00’ veel beter past. Als we er in het publieke domein samen de schouders onder zetten, boeken we de vooruitgang die nodig is. Daar ben ik van overtuigd. Of het nu gaat om het werkbaar maken van de opgaven in het sociaal domein, de fysieke leefomgeving of om het moderniseren van de bedrijfsvoering: het liefst heb ik de slimme aanpakkers om mij heen die met plezier hun ziel en zaligheid leggen in het verbeteren van de publieke sector. Daar organiseer ik vanuit mijn verschillende rollen in publieke organisaties graag de kaders voor.

In Rotterdam ben ik geboren en groeide ik op. In mijn jeugd leerde maakte ik kennis met de grote diversiteit van de stad en leerde ik aanpakken. Dat zou leiden tot mijn VWO-diploma in de exacte vakkenrichting. En toen? Door te strepen wat ik niet wilde, kwam ik uit op wat ik wel wilde. Dat werd Bouwkunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Dat was geen liefde op het eerste gezicht. Uiteindelijk groeide ik erin toen ik niet langer (alleen) de economische waarde van vastgoed zag maar (ook) de maatschappelijke waarde. Vastgoed beïnvloedt levens en van invloed zijn spreekt mij aan. In plaats van een stage bij een fancy kantoor koos ik heel bewust voor een woningcorporatie. Daar groeide ik als professional enorm en kon ik leren door te doen in de praktijk. Dat die soms ook wel weerbarstig is, zag ik daarna in Dordrecht. Daar werkte ik aan uiteenlopende maatschappelijke opgaven in bijvoorbeeld gebiedsontwikkeling en het sociaal domein. Mede dankzij mijn postuur kan ik ergens letterlijk en figuurlijk meteen stevig staan. Dat zagen ze bij Hiemstra & De Vries bij mijn overstap halverwege 2014. Razendsnel werd ik bijgespijkerd in het adviesvak à la Hiemstra & De Vries zodat ik er met mijn nieuwe collega’s ook echt meteen kon staan. Weer kon ik dus ergens leren door het echt te gaan doen in de praktijk. Zo kon ik op verschillende plekken in publieke sector ruimte creëren. Zodat mensen het in hun werk zo naar hun zin hebben dat ze beter presteren en misschien zelfs de tijd vergeten. Inmiddels heb ik door verschillende advies-opdrachten en interim-klussen naast mijn postuur ook de statuur die nodig is aan het roer van grote publieke organisaties in de maatschappelijke opgaven van nu en die van de toekomst.  

Als ze me missen..

‘Als ze me missen, ben ik vissen’, gaat best vaak op in mijn vrije tijd. Even fanatiek als ontspannen gooi ik graag de hengel uit. Op wedstrijddagen vind je me in stadion Het Kasteel als hartstochtelijk aanhanger van Sparta. Dat is mijn ‘cluppie’. Natuurlijk organiseer ook volop tijd en ruimte voor mijn gezin met twee kids. Rotterdam? Dat is ondanks al dat ‘oppoetsen’, aanprijzen en ontwikkelen nog steeds in alles de fijne, rauwe stad waar ik mij thuis voel. Of om met ras-Rotterdammert Jules Deelder te spreken:

Rotterdam is geen illusie
door de camera gewekt
Rotterdam is niet te filmen
Rotterdam is vééls te ècht

 

Thema’s en kennisgebieden: Strategie & Sturing Bedrijfsvoering