Marc de Haas v. Dorsser

Over de finish

Waar ik gelukkig van word is als ik zie dat mensen, teams of organisaties verder komen. Dat ze moeilijke zaken aangaan en met trots terug kunnen kijken als dit resultaat bereikt is. Het gevoel dat je wellicht kent als je tot het uiterste gaat met sporten. En dat je eenmaal over de finish met trots en adrenaline terugkijkt op je heroïsche tocht. Wauw!
De finish bereiken als team of organisatie kan echter best lastig zijn. Verder komen lukt alleen met zijn allen. Inclusief alle tegenstellingen en overeenkomsten die er onderling zijn. Daar is een zoektocht voor nodig, die confronterend kan zijn omdat systemen, belangen en gevoelens bloot komen te liggen. Het is de kunst om dat op een veilige manier te doen, die rechtdoet aan iedere betrokkene.

“Zag je het, ik fietste zelf!”

Ik schep graag deze veilige voorwaarden. Om vervolgens vooral aan de slag te gaan met de gewenste richting of droom. Mijn visie is dat er pas iets ontstaat als je het gaat uitproberen, iets gaat doen. Het ontwikkelen van jezelf, een team of organisatie is een proces van vallen en opstaan, niet van een kant en klare oplossing op papier. Je vertelt een kind ook niet met een PowerPointpresentatie hoe hij of zij het beste kan leren fietsen. Je stuurt hem naar buiten, coacht en laat hem een paar keer vallen en helpt hem weer overeind. Net zo lang tot je rustig zijn schouder kan loslaten en na een tijdje hoort: “zag je het, ik fietste zelf!” Zodra ik dit hoor, weet ik dat mijn werk geslaagd is en ik mijn persoonlijke geluk heb bereikt.

Meer over mij

Ik heb na mijn bachelor Psychologie de master Beleid, Communicatie & Organisatie gehaald. Daarna heb ik ruim drie jaar gewerkt in het projectmanagement voordat ik koos voor organisatieadvies bij Hiemstra en De Vries. Naast dit werk ben ik loopbaancoach voor jongeren, sport ik regelmatig (squash, wielrennen, golf) en werk ik graag in mijn moestuin.

Marc de Haas v. Dorsser

  • Wat ik doe en wat mij inspireert

  • 2017
    23 aug

    Van overzicht naar inzicht: grip op je werk

    In Zuid-Holland Zuid heeft Stichting Jeugdteams in twee jaar tijd een professionele organisatie neergezet die verantwoordelijk is voor de toegang tot de regionale zorgmarkt. Daarnaast verlenen de jeugdprofessionals ook zelf hulp en voeren zij regie in complexe hulpvragen. In twee jaar tijd heeft de stichting ruim 17 professionele, multidisciplinaire teams neergezet die samen...

    Lees verder