Het moment(um) is nu: collega Jeroen Niemans in vakblad ROmagazine over hobbels en kansen invoering Omgevingswet

Onlangs verscheen het juni-nummer van ROmagazine, het vakblad voor overheidsprofessionals in ruimte, infrastructuur en milieu. De invoering van de Omgevingswet is voor veel van hen dagelijkse praktijk. De redactie van ROmagazine nodigde onze collega Jeroen Niemans uit om zijn kijk op de praktijk van de Omgevingswet te delen. In het stuk ‘Een wet als wenkend perspectief – Hobbels en kansen bij de invoering van de Omgevingswet’ schetst Jeroen hoe goed en nodig het is om nu in publieke organisaties rond de Omgevingswet het momentum (weer terug) te pakken. In het stuk vertellen ook de gemeente Wierden (‘Welkom Wierden’) en gemeente Wijdemeren (‘Brede discussie als katalysator voor urgentie’) hoe zij het momentum van de Omgevingswet benutten voor organisatieontwikkeling.  

 
In het stuk benadrukt Jeroen dat de Omgevingswet geen lege huls moet worden. De invoering ervan is volgens hem geen ‘moetje’ maar een ‘mogelijkheid’ om verbeteringen in manieren van (samen)werken in een stroomversnelling te brengen. Van zo’n actieve, flexibele en integrale aanpak zou elke ambtenaar enthousiast toch enthousiast moeten worden, constateert Jeroen. Tegelijkertijd kijkt men om verschillende redenen naar het sociaal domein: daar moet nu op veel plekken fors op bespaard worden en is een sprekend voorbeeld van een ‘slordige’ implementatie van een grote wetswijziging. Als we straks niet willen staan met de Omgevingswet waar we nu staan met de jeugdzorg, dan is echt iets anders nodig. Jeroen noemt in zijn stuk de voorbeelden vanuit Zoetermeer en de ‘bezuinigingsparadox’ van wetenschapper Tom Overmans (UU). Wanneer we met elkaar de urgentie (weer gaan) voelen om de implementatie van de Omgevingswet optimaal te benutten en de juiste energie vrijkomt, dan levert dit met een juiste aanpak behoorlijke winst op. Bij zo’n aanpak schetst Jeroen drie invalshoeken die helpen in de praktijk. Zo zijn overal lessen uit resultaten, projecten en werkwijzen uit het verleden die heel goed passen bij de geest van de Omgevingswet. Je bent dus al begonnen. Als tweede punt noemt Jeroen de kans (of noodzaak?) om nu te investeren in organisatie, digitalisering en participatie. Jeroen sluit af met een oproep om inhoudelijke opgaven slim te koppelen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Denk aan het koppelen van de RES aan je omgevingsvisie, asbest van daken af en zonnepanelen erop of de fysieke leefomgeving als bevorderaar van de (positieve) gezondheid van burgers. Iemand die denkt dat de Omgevingswet niet voor hem of haar is? Hoog tijd om die vanuit een visie en het wenkend perspectief van de Omgevingswet te betrekken. Het moment(um) is nu! 
 

Doorpraten 

Meer informatie over deze uitgave vind je op site van ROmagazine. Onze collega Jeroen Niemans deelt graag en regelmatig zijn kijk op de praktijk. Doorpraten over het stuk? Benieuwd naar Wierden en Wijdemeren? Stuur Jeroen een mailtje via jeroen.niemans@hiemstraendevries.nl of bel 0615414865    
 

Omgevingswet werkbaar in de praktijk

Vanuit Hiemstra & De Vries hebben veel collega’s ervaring met het benutten van het momentum van de Omgevingswet voor organisatieontwikkeling. Benieuwd naar onze ervaringen, inzichten en ideeën?  
Kijken of een leertraject Omgevingsprofessional iets voor jouw organisatie is? Neem dan contact met ons op.