Acte de présence op Landelijk Congres der Bestuurskunde 2019: onze sessie ‘Smart Zwolle’ op het programma

Komende dinsdag 7 mei en woensdag 8 mei wordt het Landelijk Congres der Bestuurskunde 2019 gehouden in Amsterdam. Dit jaar koos de organisatie voor ‘City of the Future - Risks and Opportunities in Future Urban Governance’ als centraal thema en Amsterdam als locatie. De stad van de toekomst en hoe je die organiseert en bestuurt, is een onderwerp waar we als bureau feeling en ervaring mee hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van ‘smart cities’ en organisatieontwikkeling in het licht van digitale transformatie. Zodat de steden van de toekomst beter kunnen presteren in maatschappelijke vraagstukken. Bertram van der Wal (een van onze collega’s die bestuurskunde studeerde) pakte daarom samen met collega’s en Peter van Capelleveen van de gemeente Zwolle de handschoen voor een ochtendsessie over ‘Smart Zwolle’ op de tweede congresdag.

 
De sessie die we samen met de gemeente Zwolle ontwikkelden staat als volgt in het programmaboekje voor het LCB woensdagochtend 8 mei. Congresbezoekers kunnen zich voor deze sessie aanmelden maar het aantal plekken is beperkt.
 

Bouwen aan Smart Zwolle: dé aantrekkelijke, slimme stad van de toekomst
Zwolle is booming en zet zichzelf stevig op de kaart als ‘aantrekkelijke, slimme stad van de toekomst’. Wat maakt Zwolle slim? Bertram van der Wal (Hiemstra & De Vries) en Peter van Capelleveen (gemeente Zwolle) trokken samen op in de publiek-private samenwerking ‘Smart Zwolle’. Waar start je zo’n samenwerking? Wie heb je nodig? Hoe krijg je die partijen letterlijk en figuurlijk bij je aan tafel? Hoe zorg je voor gezamenlijkheid bij de start? Hoe combineer je ambities voor de toekomst met echt ‘doen’ in het hier en nu? Hoe maak (en houd) je het met elkaar echt werkbaar? Wat werkt goed in Zwolle en wat minder (lessons learned)?
 
In deze interactieve workshop kijken we met elkaar, van ambitiebepaling tot en met het ‘doen’ in het hier en nu, naar de succesfactoren van samenwerken aan een slimme stad of regio.
 

Prachtig programma om aan bij te dragen

‘De organisatie van het Landelijk Congres Bestuurskunde 2019 heeft echt een stevig, gevarieerd en interessant tweedaags programma neergezet. Mooi om daar met ons verhaal aan te kunnen bijdragen. Het congres biedt een mooie gelegenheid om met de vakgenoten van de toekomst te kijken naar wat nu nodig is om straks te zorgen voor goed ontwikkelende, aantrekkelijke en slimme steden. Smart Zwolle vind ik daarvan een mooi voorbeeld. Dit regionale samenwerkingsverband en hoe we dit met elkaar organiseerden biedt veel aanknopingspunten om van te leren. Belangrijkste boodschap vind ik dat men het in Zwolle is gaan doen. Daar horen valkuilen én succesverhalen bij die de moeite waard zijn om aan te stippen en mee te geven aan de bestuurskundigen van de toekomst’, aldus Bertram van der Wal.
 

Doorpraten? 

Ook benieuwd naar het verhaal van Smart Zwolle? Eens doorpraten over de stad van de toekomst en hoe je die organiseert en bestuurt? Neem dan contact met ons op.