Koers 2018 – Durf het verschil te maken: Mandela als veranderkundige

 

quote mandela boek durfverschiltemaken

Dit zegt Nelson Mandela tegen een van zijn zwarte bodyguards, Jason. Jason komt gefrustreerd zijn kamer binnen, nadat hij drie blanke bodyguards in zijn kantoor over de vloer kreeg waar hij mee moet gaan samenwerken. Hier is hij het absoluut niet mee eens. ‘Die blanken’ zijn tenslotte degene die nog niet zo lang geleden zijn familie kwaad hebben gedaan. Moet hij daar mee gaan samenwerken? Maar Mandela wil die denkwijze doorbreken. En dat begint nu: ‘verzoening start vandaag’.

Dit is één van de prachtige scenes van de film Invictus. In deze film wordt geschetst hoe Nelson Mandela in Zuid-Afrika, dat al decennialang door raciale ongelijkheid wordt geteisterd, de verschillende bevolkingsgroepen met elkaar weet te verzoenen en te verenigen. Een grote veranderopgave dan het creëren van de rainbow nation is bijna ondenkbaar. Deze film laat zien hoe Mandela in het post-Apartheidstijdperk inzette op sport als verbroederend principe en dan met name op het nationale rugby. Die verbroedering was er niet van het ene op het andere moment. Hij heeft daarvoor veel barrières, diepe overtuigingen en een grote culturele kloof weten te overwinnen. Een enorme inspiratie voor de veranderkunde.

Deze sessie was onderdeel van Koers 2018, het festival over het slim en toekomstbestendig organiseren van publieke organisaties en maatschappelijke vraagstukken. We 'vierden' Koers 2018 met iedereen die werkt aan verbetering van zijn of haar organisatie, dat gaat van directeur tot programmamanager tot adviseur. Iets delen met ons over Koers 2018? Neem dan contact op via koers2018@hiemstraendevries.nl