Samenwerking in maatschappelijke vraagstukken: belangen horen op tafel (ook al vind je ze misschien een beetje ‘vies’)

We kennen allemaal wel een samenwerkingsverband in maatschappelijke vraagstukken dat niet lijkt te lopen. Hoe kan dat nou, vraagt men zich dan af. Er is immers een samenwerkingsplan of -agenda opgesteld, er is een mooie bijeenkomst geweest met alle betrokken partijen die met een beetje mazzel ook nog goede media-aandacht opleverde en bovendien hebben de betrokken bestuurders zich publiekelijk uitgesproken voor de samenwerking. Geen vuiltje aan de lucht.

Al het positieve uit de inleiding ten spijt: na een tijdje is de volgende situatie ontstaan. Samenwerkingspartners graven zich vanuit hun eigen gelijk steeds verder in hun eigen standpunt, energie om met elkaar aan de slag te zijn is ver te zoeken en het ‘samenwerkingsvuur’ van het begin heeft inmiddels meer weg van een waakvlammetje in de wind. Wie dit wil voorkomen, doet er volgens mij slim aan om op tijd het open gesprek te voeren over belangen in de samenwerking. Vaak vindt men die belangen een beetje ‘vies’ en is er een zeker ongemak over. Ze komen niet op tafel. Toch zie ik in de praktijk regelmatig hoe het open gesprek over belangen een deel van de veelvoorkomende samenwerkingsproblemen kan voorkomen.

Een open gesprek over belangen in samenwerking wekt vertrouwen

Het delen van belangen brengt kwetsbaarheid met zich mee. Belangen gaan vaak over persoonlijke dingen, over twijfels, over wensen en over hoop. Het bespreken en beluisteren van belangen maakt partners kwetsbaar en het laten zien en zien van elkaars kwetsbaarheid wekt in veel gevallen vertrouwen.

Een open gesprek over belangen in samenwerking biedt kansen voor gezamenlijkheid 

Een belang is een wens of een verlangen waar energie vanuit gaat. Door deze op een open manier te delen, ontstaat vaak een creatief proces waarin partners sneller tot gezamenlijkheid komen. Dit komt doordat het uitnodigt om naar elkaar te luisteren en te ontdekken waar de gezamenlijkheid tussen partners zich bevindt.

Een open gesprek over belangen in samenwerking leidt tot nieuwe mogelijkheden 

Doordat we niet snel geneigd zijn om onze belangen bij anderen bloot te geven, ontnemen we onszelf vaak de mogelijkheid om nieuwe denkrichtingen en -mogelijkheden tot ons te laten komen. Juist de partners die anders zijn dan jij en ogenschijnlijk andere belangen hebben dan jijzelf, zijn de partners die je juist kunnen voorzien van interessante nieuwe (samenwerkings-)mogelijkheden.

Belangen op tafel

Wie het open gesprek over belangen in samenwerking voert en alle belangen op tafel legt, maakt succesvol samenwerken in maatschappelijke vraagstukken volgens mij (beter) mogelijk. Voor mij geldt: ook al vind je belangen vies, ze horen ‘op tafel’ voor een open gesprek over samenwerking.

Samenwerking in maatschappelijke vraagstukken is een thema waar we graag en regelmatig met onze opdrachtgevers en elkaar aan werken. Benieuwd hoe we samenwerking in maatschappelijke vraagstukken vanuit organisatieontwikkeling ‘werkbaar’ maken? Neem dan contact met ons op.