Afscheid Maurits Depla: van organisatieontwikkelaar naar onderwijsontwikkelaar

Per 15 maart is Maurits Depla na zes jaar organisatieadviseur bij Hiemstra & De Vries af en maakt hij als schoolleider volledig de overstap naar het onderwijs. Een uitdagende, nieuwe stap waar Maurits naar uitkeek en waarop hij zich het afgelopen jaar al voorbereidde.  

 

Andere kant van het verhaal 

In Maurits’ professionele doen en laten zit nieuwsgierigheid naar ‘de andere kant van het verhaal’ stevig verankerd. Van de spreekwoordelijke vakbondsbarricades bij FNV stapte hij vroeg in zijn loopbaan uit belangstelling over naar uitzendbedrijf Randstad ‘aan de werkgeverskant’. Na verschillende stevige projectleiders- en managementrollen in Rotterdam stapte Maurits over naar de organisatieadviespraktijk. Het leek hem interessant om nu als adviseur eens op verschillende plekken in de publieke sector te komen. 
 
Hiemstra & De Vries bleek goed bij Maurits te passen, niet alleen vanwege zijn ervaring en inhoudelijke expertise in maatschappelijke vraagstukken. ‘De klik zat ‘m in de energie bij de mensen van Hiemstra & De Vries en het gevoel dat ik weer ergens kon groeien. Ik hoefde niet lang na te denken. Hier wilde ik heen’, aldus Maurits. Op de vraag wat zijn allereerste herinnering is aan Hiemstra & De Vries uit 2012, glundert Maurits. ‘Op een vrijdag was ik bij een werkoverleg. Zoveel plezier en humor hing daar, naast dat het inhoudelijk natuurlijk ook ergens over ging’, vertelt Maurits. ‘Wat ik me ook nog kan herinneren, is dat mijn eerste adviesopdracht eigenlijk helemaal niet zo goed liep. Toen heb ik dat als casus ingebracht bij collega’s om ze om hun kijk te vragen. Die deelde iedereen met me op een scherpe maar fijne en constructieve manier’, omschrijft Maurits. ‘De vertrouwde, vrolijke, intelligente en sprankelende sfeer bij Hiemstra & De Vries vanuit de persoonlijke relaties met zoveel slimme collega’s ga ik ontzettend missen’. 
 

Onderwijsmeters

In 2017 begon het te kriebelen bij Maurits. ‘De afgelopen jaren ben ik als professional en mens ontzettend gegroeid. Tegelijkertijd voelde ik me nog geen echte vakman. Ik twijfelde. Had zin om in een nieuwe wereld te stappen. Toen ben ik gaan bedenken waar ik naast mijn werk energie uit haal. Ik doe veel in de sport. Wat ik daar ontzettend leuk aan vind, is het stimuleren en uitdagen van jongeren. Waar kun je dat elke dag doen? In het onderwijs’, vertelt Maurits. ‘Wel nam ik me toen voor om me, eenmaal in het onderwijs, dan ook echt te gaan bemoeien met hoe het onderwijs ervoor staat. Ik schrik van scholen die eigenlijk nog hetzelfde werken als toen ik zelf nog op school zat’. Maurits volgt in 2017 naast zijn werk voor Hiemstra & De Vries de opleiding tot schoolleider. Hij loopt stage op verschillende scholen en maakt veel ‘onderwijsmeters’. ‘Nu ik bij veel scholen heb rondgelopen voel ik me meer organisatieontwikkelaar dan ooit’, bekent Maurits. Op de term ‘onderwijsontwikkelaar’ reageert Maurits niet meteen. Misschien moet hij daar nog even aan wennen. Maurits Depla: van organisatieontwikkelaar naar onderwijsontwikkelaar.