Inspiratie in ontwikkeling: TrendRede 2018 over ‘Betaversie Nederland’

Jaarlijks steekt een aantal ‘Nederlandse toekomstdenkers’ de koppen bij elkaar voor de TrendRede. Om de discussie en besluitvorming op sociaal-maatschappelijk vlak verder op weg te helpen, zo vatten ze hun bedoeling samen. Op 16 januari 2018 was Pakhuis De Zwijger in Amsterdam het decor voor de TrendRede 2018. Benieuwd las ik de tekst van dit jaar. Het verhaal inspireert mij. Inmiddels steek ik er regelmatig mijn collega’s en andere mensen om mij heen mee aan.

Hier deel ik graag een specifiek stuk uit de TrendRede 2018. Dat raakt mij omdat ik Hiemstra & De Vries, mijn collega’s en mijzelf erin herken. Het raakt voor mij de kern van mijn dagelijks werk. Hier wil je elke dag toch mee aan de slag?

Betaversie Nederland

Nederland, we schreven het al in een eerdere TrendRede, is de perfecte proeftuin van de wereld. Klein genoeg om iedereen te bereiken, intercultureel genoeg om variatie te omarmen en ontwikkeld genoeg om het incident te overstijgen en de samenhang te doorgronden. Met een historie van tolerantie, open verbinding en polderen die nog steeds niet helemaal verdwenen is. Niet voor niets delen cultuuronderzoekers Nederland steevast in bij de meer feminien georiënteerde landen. We vonden altijd al veerkracht in het wij. Wat is de canon van Nederland? Het antwoord op die vraag wordt nu veelal gezocht in het verleden, bij Johannes Vermeer en Erasmus. Beter buigen we ons over wat we willen dat een volgende generatie als pronkstuk van onze tijd zal aanwijzen. Door het risicomijdende gedrag van de afgelopen jaren kwam onze lerende samenleving onder druk te staan. Gelukkig herontdekken we momenteel ons plezier in het zoeken naar oplossingen en het experimenteren met richtingen. Het zindert binnen organisaties en gemeenten. Men wil het nieuwe oppakken. 2018 is wat ons betreft het jaar van het doorzettingsvermogen. Nederland kan het land zijn waar met vallen en opstaan gezamenlijk de betaversie van de ‘nieuwe’ wereld uitgewerkt wordt.

Het stuk over ‘Betaversie Nederland’ is net als de rest van de TrendRede 2018 op de website van TrendRede terug te vinden

Meer informatie

Samen met ons kijken naar ontwikkelingen in de samenleving en het werkbaar maken ervan? Bijvoorbeeld naar aanleiding van de TrendRede 2018? Mooie voorbeelden van ‘Betaversie Nederland’ in de praktijk?
Neem dan eens contact met ons op.