Focus aanbrengen om effectief samen te werken

Zo af en toe samen de focus weer duidelijk en helder krijgen is nodig, maar vaak lastig te realiseren. In iedere organisatie zijn medewerkers druk met de dagelijkse praktijk, dat is in een vrijwilligersorganisatie niet anders. En het ontbreekt vaak aan tijd om daar even uit te stappen, om afstand te nemen en te bedenken waar het ook allemaal weer om draait.

Een positieve recente ervaring

Graag willen wij de volgende ervaring delen. Rudy (rudy.slegers@hiemstraendevries.nl) en Janneke (janneke.oudenhoven@hiemstraendevries.nl) begeleidden een bijeenkomst van de Dovensportbond. Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid, maken we naast onze reguliere adviesprojecten tijd vrij voor prestatieverbetering van vrijwilligersorganisaties. Bijvoorbeeld de Dovensportbond. Het hoofddoel van de bijeenkomst was de focus van de organisatie weer scherp krijgen. Dit om de samenwerking tussen bestuur en coƶrdinatoren te versterken. Een goede samenwerking begint met naar elkaar luisteren. En om echt in gesprek te zijn, is het belangrijk elkaar in de ogen te kijken. Dat geldt voor iedereen, maar in het bijzonder voor doven en slechthorenden. Daarbij ontstaat extra dynamiek, zij hebben immers allemaal een verschillende manier van communiceren (liplezen, gebarentaal, zelf praten). De ruimte moet al deze vormen van communicatie mogelijk maken (niet teveel afstand, goed licht).

Samen aan de slag!

Het creƫren van de meest optimale gespreksomstandigheden, dat is in feite wat Rudy en Janneke als uitgangspunt namen. Het resultaat was een open, helder, duidelijk en constructief gesprek! Dit is zomaar een voorbeeld van de dagelijkse lessen die wij leren in de praktijk. Als adviesbureau hebben wij geen vast van te voren dichtgetimmerd plan. Na zoveel jaar ervaring hebben we geleerd dat iedere instelling en organisatie anders is. En daarom gaan wij iedere keer opnieuw met medewerkers aan de slag.