Ontwikkelingen en uitdagingen Omgevingswet; Minister vol vertrouwen

Door het hele land bereiden gemeenten en andere publieke organisaties zich momenteel voor op de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2021. Dat is een ingrijpende wetgevingsoperatie, de grootste in Nederland na WOII zelfs. Voor het zover is in 2021, is er nog veel te doen. Gelukkig merken we bij Hiemstra & De Vries dat steeds meer betrokkenen de ontwikkelingen en uitdagingen rond de Omgevingswet met vertrouwen tegemoet zien.

Minister Ollongren over Omgevingswet

Een van de betrokkenen met vertrouwen is BZK-minister Kajsa Ollongren. Zij heeft de Omgevingswet in haar portefeuille en ziet de mogelijkheden en het bijzondere karakter van de Omgevingswet. ‘De omgevingswet is om meerdere redenen een bijzondere wet, deze daagt nadrukkelijk uit om oplossingsgericht naar maatschappelijke opgaven te kijken. Grote opgaven als klimaatadaptatie, maar ook minder groot, als lokale oplossingen voor agrarisch ondernemerschap. Met deze wet gaan we zaken mogelijk maken’, liet de minister deze week optekenen in Kwartslag #2. ‘Gebruik de proefperiode tot de wet ingaat’, adviseert ze tot slot in hetzelfde artikel. Het is volgens de redactie de eerste keer dat minister Ollongren zich zo concreet uitspreekt over de Omgevingswet. Kwartslag is het magazine van het Programma Aan de slag met de Omgevingswet. Dit samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk biedt organisaties handvaten om in aanloop naar 2021 aan de slag te gaan en ‘Omgevingswetproof’ te worden.

Omgevingswetproof

Om ons steentje bij te dragen en organisaties te helpen Omgevingswetproof te worden, maakten we als Hiemstra & De Vries samen met Ruimtevolk een pamflet. Hier vindt u het pamflet Word Omgevingswetproof! Vijf tips om vandaag nog aan de slag te gaanDit pamflet is gemaakt en bedoeld om te delen. Wij delen ‘m graag met je en misschien wil je ‘m verder met je netwerk delen? Zo werken we samen aan de veranderbeweging richting een ‘Omgevingswetproof’ Nederland.

Benieuwd naar onze kijk op de Omgevingswet? Eens bijpraten over de ontwikkelingen in het fysieke domein? Samen stappen zetten om Omgevingswetproof te worden? Neem dan contact met ons op.