Frans Jorna was kwartiermaker slimme stad in Utrecht: IRIS is live - Co-creating smart and sustainable cities

In juni 2016 begon ik (Frans Jorna) als kwartiermaker themadirecteur Slimme stad bij de gemeente Utrecht. Een van de eerste opgaven waarin ik mijn tanden zette was het verbinden van al het moois dat drie jaar datagedreven sturing bij de gemeente Utrecht had opgeleverd. Het eerste vraagstuk waarin ik mijn tanden zette om de meerwaarde van datagedreven sturen zichtbaar te maken, is de versnelling van de duurzame energietransitie.

Frans Jorna werkt inmiddels als directeur Digitale Stad en Innovatie voor de gemeente Almere.  

Maar er is meer. Dataplatforms veranderen de muziekindustrie (Spotify), recreatie en verblijf (AirBnB) en sociale contacten (Facebook). Kan die enorme radicale waardecreatie waarin direct contact tussen deelnemers centraal staat en het onderscheid tussen aanbieder en afnemer verdwijnt, ook worden toegepast als het gaat om maatschappelijke waarden (zoals de energietransitie)?

Het antwoord is: ja. En wij geloven dat bij Hiemstra & De Vries en de gemeente Utrecht niet alleen. Deze week ging na maanden van contracteren en voorbereiden een groot Europees Horizon2020 project van start. In dat project werken meer dan 40 Europese gemeenten, corporaties, energiebedrijven, techbedrijven en vele anderen samen om een Europees platform te vormen dat de toepassing van zonne-energie opwekking, -opslag en -uitwisseling versnelt. Het gaat echt niet alleen om techniek, maar juist (of zelfs vooral) over samenwerking, businessmodellen, contractering en governance.

Ik stelde als themadirecteur het gemeentelijke team én de Utrechtse alliantie samen en was één van de drijvende krachten achter de aanvraag. Het voorstel dat het IRIS-consortium deed kwam met een score van 14,5 van de 15 mogelijk te behalen punten uit de review en eindigde daarmee met stip op 1. Deze week gaat een innovatiereis van meer dan 3 jaar van start. We feliciteren de gemeente Utrecht met haar partners met deze prestatie! Meer weten? Volg de Twitterfeed die de Europese Commissie inrichtte

Doorpraten over interim-werk? Benieuwd hoe wij kijken naar digitale transformatie in publieke organisaties? Neem dan contact met ons op.