Open eDemocracy: Zweedse en Estse lokale en regionale overheden zoeken partners

SALAR (de Zweedse VNG) wil de expertise die in Zweden en Estland is opgedaan met open eDemocracy graag verdiepen. Een aantal Zweedse en Estse gemeenten en regio's heeft de afgelopen jaren gewerkt met een eDemocracy besluitvormingsapplicatie met de naam VOLIS. Deze applicatie is ontwikkeld door het Estse (staats)ICT-ontwikkelbedrijf voor lokale en regionale overheden, met Europese subsidie. De unieke feature is dat het vergaderingen van gemeente- en regioraden volledig transparant maakt (de onderliggende stukken, de communicatie tussen raadsleden, de vergadering, maar ook het multimedia verslag inclusief videofeed) voor alle inwoners. De burgers kunnen ook vanuit huis deelnemen door aan de voorzitter vragen te stellen, bevraagd te worden en de raadsleden kunnen ook zelf bij de inwoners peilen. Het programma is open source en draait in de cloud (opslag in Estland). Dat betekent dat ook vanaf bijvoorbeeld de mobiele telefoon deelgenomen kan worden.

De Zweedse en Estse gemeenten en regio's willen het onderzoek naar open eDemocracy graag verbreden met Oekraïense en Nederlandse gemeenten en regio's. Het is nadrukkelijk geen technology-push project. VOLIS wordt alleen benut om een programma van gebruikerseisen voor lokale open eDemocracy systemen te ontwikkelen op basis van een open source platform dat met Europese steun is ontwikkeld. Een aantal Nederlandse steden en partners toont interesse: Utrecht, Enschede, de provincie Overijssel, maar ook het CBS (als het gaat om openstellen van informatie) en KING.

Gezocht wordt naar een klein aantal gemeenten (circa 3) dat deel wil nemen (3 à 4 raadsleden per gemeente en de griffier) en een grotere groep gemeenten (circa 6 tot 8) die als klankbord meekijkt en de bevindingen van commentaar en context voorziet.

Het project vergt in elk van de vier betrokken landen een samenstel van gemeenten, dienstverleners en maatschappelijke organisaties. In Nederland is het initiatief opgepakt door Frans Jorna (Hiemstra & De Vries). Hij was eerder als gebruiker betrokken bij de ontwikkeling van VOLIS en implementatie in Nederland.