CareJam: pop-up innovatie in de zorg

Innovatie in de zorg is hard nodig! Vanuit die overtuiging hebben wij samen met Youké, HKU en AEF de CareJam ontwikkeld. Dit is een pop-up innovatie voor de zorg. Op 4 en 5 september vond de eerste CareJam plaats in de gemeente Amersfoort met het thema ‘Als wonen niet vanzelfsprekend is’. Het is ons gelukt om in 24 uur, vijf nieuwe zorgconcepten te bedenken. Zie hier een 1-minuut impressie en een uitgebreider filmverslag!

24 uur innovatieproces

Geïnspireerd door ‘GameJams’ uit de gaming-industrie brengen we een divers gezelschap van inwoners, zorgprofessionals, woningcorporaties, ondernemers en kunstenaars samen. In een 24 uur durend innovatieproces bedenken zij mogelijke nieuwe zorgconcepten. De deelnemers gaan in teams uiteen om effectieve oplossingen te bedenken voor als wonen niet vanzelfsprekend is. Aan het eind presenteren zij hun oplossing aan een jury. De jury bepaalt of zij geloven in de oplossing en kiezen één of meerdere van deze concepten om in te investeren. In de opvolgende 90 dagen worden deze oplossingen verder uitgewerkt en geconcretiseerd.

Als wonen niet vanzelfsprekend is

Het thema van deze eerste CareJam is ‘als wonen niet vanzelfsprekend is’. Wonen en zorg vormen een cruciale combinatie in het leven van mensen met psychiatrische problematiek. Qua organisatie zijn dit echter gescheiden werelden. Inwoners en professionals lopen daardoor soms vast: er zijn weinig goedkope en sociale woningen, instellingen bouwen hun bedden af en woonzorgcombinaties zijn niet langer vanzelfsprekend. Wat is nu de oplossing voor iemand die na jaren beschermd wonen, zelfstandig moet wonen? Wat bieden we de kersverse achttienjarige jarige die wordt ‘ontslagen uit een jeugd-instelling’? En wat is de oplossing voor gezinnen die structureel overlast veroorzaken?

Door cross-sectoraal partijen bij elkaar te brengen en met verschillende perspectieven 24 uur te brainstormen en ontwikkelen, zijn er in Amersfoort in ieder geval een aantal mooie nieuwe oplossingen ontstaan voor deze maatschappelijke vraag. Een mooi initiatief om aan verbonden te zijn! Benieuwd naar welke innovatieve ideeën eruit zijn gekomen? Klik op onderstaande link of kijk op www.carejam.nl