Organisatiecultuur

Waar mensen samenkomen, ontstaat cultuur. Cultuur is het systeem van gedeelde overtuigingen, rituelen en gedragingen. Dat vind je ook in elke organisatie. Cultuur ontstaat niet zomaar. Het is vaak diepgeworteld en dient een doel. Het geeft ons richting in ons handelen en schept orde in de chaos. Na een tijdje verdwijnt of verandert dit doel soms terwijl de cultuur (bepaalde patronen, rituelen, gedragingen) zelf (grotendeels) blijft bestaan. Cultuur is daarmee een belangrijke factor voor organisaties in ontwikkeling.

Hoe wordt een organisatiecultuur in ontwikkeling echt werkbaar en concreet? Per organisatie verschilt ‘wat nodig is’ maar voldoende aandacht voor de volgende elementen draagt positief bij aan de organisatiecultuur in ontwikkeling. 

Weet waar je vandaan komt, waar je staat en waar je heen wilt

Bij organisatiecultuur in ontwikkeling is het belangrijk om te weten waar je als organisatie vandaan komt, waar je nu staat en waar je heen wilt. Wat zijn de kenmerken van de huidige organisatiecultuur? Hoe komt dat? Via zulke vragen bepaal je letterlijk en figuurlijk waar je vandaan komt. Wat past bij onze organisatie in ontwikkeling, nu en straks? Hoe komen we daar? Dit vraagt om meer dan het opfrissen en rondsturen van organisatiewaarden, -missie en -visie.
 

Zorg dat expertise aanwezig is

Een organisatiecultuur in ontwikkeling vraagt om kennis en vaardigheden die niet altijd beschikbaar is. Organisaties in ontwikkeling doen er goed aan om die deskundigheid en expertise in huis te hebben of te halen om observaties te koppelen aan de organisatiecultuur. Een deskundige heeft een ander perspectief en ziet sneller ‘wat nodig is’ voor een organisatiecultuur in ontwikkeling en kent de juiste interventies.
 

Maak het concreet

Organisatiecultuur is vaak diepgeworteld en geldt als een abstract begrip. Het is daarom niet zomaar te veranderen. In de praktijk vraagt dit om slimme manieren om de organisatiecultuur in ontwikkeling concreet en voorstelbaar te maken. Bijvoorbeeld aan de hand van herkenbare voorbeelden van overtuigingen, rituelen en gedragingen en slimme interventies. Dit helpt betrokkenen bij het zetten van de stappen die nodig zijn voor de organisatiecultuur van de organisatie in ontwikkeling.
 

Ontdek de blinde vlek bij je mensen

Soms zijn overtuigingen, rituelen en gedragingen in de dagelijkse praktijk van organisaties zo vanzelfsprekend, dat mensen niet zien dat ze voortkomen uit de organisatiecultuur. Ze kunnen positief en negatief bijdragen. Voor wie werkt aan organisatiecultuur in ontwikkeling, zijn juist overtuigingen, rituelen en gedragingen uit de blinde vlek van belang. De positieve bijdragers wil je benutten en je wilt de invloed beperken van de negatieve bijdragers.  

Succesvol werken aan organisatiecultuur 

Publieke organisaties die succesvol werken aan organisatiecultuur in ontwikkeling weten waar ze vandaan komen, waar ze staan en waar ze heen willen. Hebben de expertise over organisatiecultuur in huis of weten die te vinden. Vonden manieren om het concreet te maken en succesvol te koppelen aan de opgave van de organisatie. Zowel leidinggevenden als professionals zijn zich in zulke publieke organisaties continu bewust van de organisatiecultuur en hun rol daarin.
 
Benieuwd wat we zien als we kijken naar organisatiecultuur in publieke organisaties? Doorpraten over de rol van organisatiecultuur in organisatieontwikkeling? Neem dan contact met ons op.
 

 

Betrokken collega's zijn onder andere :

  • Nieuws & Inspiratie

  • 2018
    22 juni

    Organisatiecultuur in ontwikkeling: overtuigingen, rituelen en gedragingen

    Waar mensen samenkomen, ontstaat cultuur. Cultuur is het systeem van gedeelde overtuigingen, rituelen en gedragingen. Dat vind je ook in elke organisatie. Cultuur ontstaat niet zomaar. Het is vaak diepgeworteld en dient een doel. Het geeft ons richting in ons handelen en schept orde in de chaos. Na een tijdje verdwijnt of verandert dit doel soms terwijl de cultuur (bepaalde...

    Lees verder