Training Omgevingsprofessional

Werk jij in het fysieke domein en wil je duurzame energieoplossingen of dé oplossing voor de schaarste in de woningmarkt werkelijkheid maken? Als professional die werkt aan ruimtelijke opgaven werk je aan een veelheid aan vraagstukken, waar je allemaal succes wil boeken. Wat geeft jou houvast om aan deze ambities te blijven werken? De training ‘Omgevingsprofessional’ biedt projectleiders, beleidsmedewerkers en projectmanagers van gemeenten en provincies een groter handelingsrepertoire voor direct resultaat en verbetering in je huidige werk. 

Wij bieden jou en je collega’s een training die je meer regie en persoonlijke effectiviteit in je werk biedt. De training ‘Omgevingsprofessional’ zorgt ervoor dat jij met meer focus kan werken aan je ambities. Je leert hoe je jouw realisatiekracht vergroot. De training ‘Omgevingsprofessional’ is voor iedereen die werkt in het fysieke domein en gedreven is om ruimtelijke ambities waar te maken in de uitvoering. De training is geschikt voor alle functies binnen het omgevingsdomein: zodat je mensen met verschillende functies en achtergronden nog beter leert kennen en elkaar weet te vinden om samen grote ambities te realiseren. 

Training Omgevingsprofessional

Jeroen Niemans is partner fysieke leefomgeving en hoofdtrainer van de Training Omgevingsprofessional.

Waarom de training Omgevingsprofessional? 
Waarom loont het de training ‘Omgevingsprofessional’ te doen? Simpel: De training ‘Omgevingsprofessional ’zorgt ervoor dat jij met meer focus kan werken aan je ambities. Om daarin te slagen is niet alleen inhoudelijke en specialistische kennis nodig, maar het vraagt ook iets van je vaardigheden, houding en gedrag.

Elke dag bieden we je praktische handvatten en vaardigheden die je in je werk kunt inzetten. We bieden een mix van verschillende leerstijlen aan, zoals reflecteren, ervaren, luisteren en oefenen. Zo vergroot je elke dag je persoonlijke effectiviteit op een ander thema. Je leert beter integraal samenwerken en beter samen te werken met partners. Je verbetert je procesvaardigheden, besluiten nemen en hoe je creatief kunt blijven in de oplossingen die je bedenkt.

Onze training:  
We maken voor elke training voor onze opdrachtgevers een programma op maat, dat aansluit bij jullie eigen praktijk. De training ‘Omgevingsprofessional’ ook. Graag werken we samen met jullie het programma verder uit. De basis is altijd hetzelfde: de training ‘Omgevingsprofessional’ bestaat uit minimaal 4 dagen en behandelt elke dag één van de vier vragen die wij het meest horen bij onze opdrachtgevers, namelijk hoe: 

  1. Werk ik echt goed samen met partners en inwoners?
  2. Organiseren we het intern, zodat kan ik buiten goed kan bedienen?
  3. Vergroot ik mijn persoonlijke effectiviteit in mijn werk?
  4. Verbeter ik mijn procesvaardigheden en gespreksvaardigheden?

Meer informatie over de leerdagen?

Download de flyer

Waarom kiezen voor Hiemstra & De Vries?

  • Kennis en jarenlange ervaring in het fysieke domein: zowel in projecten als op managementniveau. De dynamiek van de grote opgaven, werkprocessen maar ook de Omgevingswet kennen geen geheimen voor ons. 
  • Resultaatgericht: We streven naar meetbare leereffecten en een groter handelingsrepertoire voor direct resultaat en verbetering in je huidige werk. Deze training is pas geslaagd als jij werkelijk stappen hebt gezet in de praktijk.  
  • Combinatie van trainers: Wij werken altijd met een combinatie van twee trainers, één met een leer- en ontwikkelprofiel en één met een inhoudelijk profiel. Juist die combinatie maakt ons sterk. We hebben de afgelopen 20 jaar meer dan 250 publieke organisaties geholpen.  
  • Maatwerkbenadering: Geen enkele organisatie, geen enkele groep is hetzelfde. Daarom passen we onze trainingen aan op basis van jullie specifieke behoeften en doelstellingen.
Onze trainers 

Jeroen Niemans Jeroen is planoloog van origine en een stevige en ervaren adviseur en trainer. Hij is een bekend gezicht in de wereld van de fysieke leefomgeving. Hij werkte bij diverse verschillende kennisintensieve organisaties zoals Nirov (later Platform31) en Ruimtevolk. Hij werkt vanuit Hiemstra & De Vries aan meerdere trajecten in het fysieke domein die gericht zijn op het verbeteren van samenwerking en houding en gedrag.

Sinds 1 januari 2023 is Jeroen lid van de RLI (Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur) en van de EcO (Evaluatiecommissie Omgevingswet) en geeft in die rol advies aan het parlement en het kabinet. Jeroen is analytisch, resultaatgericht en kan zich vanuit inhoudelijke kennis én de vele ervaringsverhalen goed verbinden met de realiteit van de ruimtelijke professionals. 

Liza Nooij Liza is trainer en organisatieadviseur. Zij wordt als trainer gevraagd voor de ontwikkeling en het begeleiden van professionaliserings- en leertrajecten die gaan over persoonlijke ontwikkeling, effectief samenwerken en opdrachtgericht werken. In haar adviesrol focust ze zich op organisatieadvies over het verbeteren van de ‘zachte kant’ van organisaties, bijvoorbeeld over het versterken van de feedbackcultuur en over het professionaliseren van het leerklimaat. Ze zet bij deze vraagstukken haar kennis in over systemisch werken, gedragsverandering, Transactionele Analyse, veranderkunde en Insights Discovery.

Liza kenmerkt zich in haar werkwijze als ontwapenend en vakkundig. Ze volgt het tempo en pad van deelnemers om de best mogelijke begeleiding en reflectie te bieden en spiegelt op een manier waardoor deelnemers openstaan en leren. Liza was de afgelopen jaren onder meer projectleider en trainer voor een brede leergang bij het ministerie van LNV. Als adviseur bij onderwijsorganisatie Landstede Groep was zij ambtelijk opdrachtgever voor het MD-programma. Bij verschillende organisaties, waaronder de gemeente Tilburg, de gemeente Deventer en bij een GGD-instelling, was zij trainer van leergangen zoals strategisch relatiemanagement.   

Ward Deckers Ward is adviseur en mede-eigenaar van ons bureau. Hij houdt zich bezig met sturingsvraagstukken in publieke organisaties. Zijn voorliefde gaat hierin uit naar sturingsvraagstukken in de fysieke leefomgeving. De rode draad die door zijn projecten van de afgelopen jaren loopt, is: wat is als publieke organisatie je rol bij maatschappelijke (ruimtelijke) vraagstukken, hoe stuur je daarop en wat vraagt dit van (de leiders in) je organisatie.

Zo begeleidt hij op dit moment sturingsvraagstukken bij diverse gemeenten die zich afvragen hoe ze (meer integraal) kunnen sturen op de grote uitdagingen zoals woningbouw en energietransitie. Bovendien is hij betrokken bij onze leiderschapstrajecten voor publieke leiders en werkte hij onlangs aan ‘de omgevingsprofessional van de toekomst’. Ward combineert politieke- en organisatiesensitiviteit met gedegen kennis van de fysieke leefomgeving en de werking van publieke organisaties. 

Daarnaast werken we voor de modules met gasttrainers, we hebben inmiddels in meerdere trainingen samengewerkt met diverse experts. Indien nodig vliegen we extra specialistische vakkennis in vanuit ons netwerk. Met hen werken we regelmatig samen en we zijn goed op elkaar ingespeeld. Op basis van de uitwerking die we met jullie op maat maken stellen we het definitieve team van begeleiders samen. 

Wil je meer informatie ontvangen? Vul dan het formulier in.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je nog vragen?

Neem contact op met Jeroen of Liza.

  • 06-15414865
  • 06-83800151

Houd onze LinkedIn pagina in de gaten voor updates over leren in het fysieke domein.

Gerelateerde expertises

Bekijk alle trainingen

2024 Copyright - Hiemstra & De Vries