Naar zelfbewuste bedrijfsvoeringsprofessionals die aansluiten op de ander

Het ontwikkelen van medewerkers is cruciaal om hen te binden en te boeien in de huidige arbeidsmarkt. Maar ook omdat het werk aanzienlijk verandert. Wij hielpen de gemeente Haarlem om met het instrument van Strategische Personeelsplanning (SPP) tot een hernieuwd toekomstbeeld te komen voor de afdeling Interne Dienstverlening om vervolgens medewerkers vanuit dit toekomstbeeld te trainen in gespreks- en adviesvaardigheden.

Uitgangssituatie en doel

De afdeling Interne Dienstverlening biedt professioneel, integraal en kwalitatief goede ondersteuning aan alle afdelingen, programma’s en gebieden van Haarlem. Ze zijn de vooruitgeschoven post van de Bedrijfsvoering met medewerkers die veel klantcontact hebben. Veel medewerkers zijn inhoudelijk deskundig. Hun uitdaging is om vanuit partnerschap te handelen, zodat hun adviezen aansluiten op de vragen en behoefte uit de organisatie.

Wat hebben we gedaan?

In fase 1 formuleerden we samen met medewerkers het toekomstbeeld voor hun functie en de benodigde ontwikkeling om hiertoe te komen. Van de medewerkers kregen we de feedback dat het waardevolle gesprekken waren, omdat we samen echt zochten naar de kern van hun vak en de ontwikkeling van hun functie.

In fase 2 volgden trainingen op maat, veelal gericht op het ontwikkelen van gesprek- en adviesvaardigheden. In de training laten we medewerkers hun eigen stijl van adviseren ontdekken én de manier waarop ze deze stijl van adviseren effectief maken in de context van hun werk. De training bestaat uit een combinatie van inspiratie, kennis, reflectie met vooral veel ruimte om concreet met nieuw gedrag te oefenen.

Wat is het resultaat?

In een feestelijke slotbijeenkomst reflecteerden medewerkers op hun persoonlijke ontwikkeling. Voor veel medewerkers geeft het leertraject inzichten waardoor ze op een nieuwe manier, meer vanuit verbinding, kijken naar hun werk. Hun persoonlijke opgave is om nu te gaan oefenen en het nieuwe gedrag onderdeel te maken van hun nieuwe manier van werken. Dit vraagt commitment en de zaag scherp houden. De optelsom van de ontwikkeling van medewerkers kan een enorm verschil maken in een bedrijfsvoering die samenwerkt en als partner (strategisch) adviseert.

 

Doorpraten over het ontwikkelen van professionals in de bedrijfsvoering?

Neem contact op met Gerco of Sophie.

  • ‭06-36422696‬
  • 06-13933916

We werken aan impactvolle cases.

Bekijk onze cases
arrow_forward
arrow_back

2024 Copyright - Hiemstra & De Vries