• calendar_month 18 December 2023
  • account_circle

Verdiepingsnetwerk Energietransitie

Verdiepingsnetwerk 2024: Het organiseren van de energietransitie: “Waarom moeilijk doen, als het samen kan?”

Update: we gaan van start!
Met de programmamanagers energietransitie van zeven verschillende gemeenten gaan we in april van start. De gemeenten Assen, Hilversum, Leiden, Purmerend, Zaanstad, Zoetermeer en Zwijndrecht doen mee. Alsnog meedoen? Er zijn nog 3 plekken over. Neem contact op via de contactgegevens onder aan deze pagina.

Wat gaan we doen?
De energietransitie is één van de belangrijkste opgaven waar gemeenten op dit moment voor staan. Achter die opgave komen ook complexe (organisatie)vraagstukken weg, bijvoorbeeld rondom sturing, participatie, samenwerking met partners of het inrichten van een sterke organisatie. Om te faciliteren dat gemeenten van elkaar en elkaars aanpak in de energietransitie leren, zetten we in 2024 een Verdiepingsnetwerk Energietransitie op.

Met welk doel?
Een waardevol netwerk waar je kan leren van elkaar. Het doel van het netwerk is dat we door van elkaar te leren we niet steeds het wiel opnieuw hoeven uit te vinden of in dezelfde valkuilen stappen. In bijeenkomsten zorgen we voor uitwisseling en verdieping op inhoud én op organisatievraagstukken. Zo ontstaat, ook buiten de bijeenkomsten, een netwerk waarbij mensen elkaar makkelijk weten te vinden.

Voor wie?
Programma- of opgavemanagers Energietransitie van grotere gemeenten (75.000 – 200.000 inwoners). Elke bijeenkomst neem je –afhankelijk van het thema- een collega mee om samen te leren en nóg meer expertise te brengen en te halen.

Vorm & voorwaarden 

Vorm
Vier bijeenkomsten van ongeveer 3 uur in 2024. Het netwerk bepaalt de inhoud, met focus op organisatievraagstukken.

Kosten
€ 3.000,- (incl. faciliteiten, excl. BTW)

Rol Hiemstra & De Vries

  • Wij bereiden het programma van de bijeenkomsten voor op een dynamische en inspirerende wijze.
  • We werken de belangrijkste lessons learned uit die jullie na de sessie ontvangen en breder kunnen delen in jullie organisaties.
  • Op inhoudelijke onderwerpen bereiden wij samen met deelnemers inhoudelijke presentatie/inspiratie voor. Op de organisatiethema’s brengen wij onze eigen expertise in.
  • Hiemstra & De Vries faciliteert de ruimte en begeleidt de sessies.

Voorwaarden
Het netwerk gaat van start bij 6 aanmeldingen en bestaat uit maximaal 10 gemeenten van dezelfde grootte. Deelnemers bereiden zich voor, nemen actief deel, en betrekken collega’s tijdig.

De organisatievraagstukken in de klimaattransitie

Voorzet voor thema’s

  • Hoe neem je jouw gehele organisatie mee in de transitie?
  • Samenspel in de (sub)regio: Hoe doe je het samen met andere (overheids-)organisaties
  • Systeemafhankelijkheid en de ruimtelijke puzzel (netcongestie, warmte- oplossingen, woningopgave etc.)

Alsnog aanmelden of een andere vraag?   
We hebben nog plek voor 3 deelnemers. Mocht je alsnog willen deelnemen, neem dan contact op met Annelou Hoogerwerf. Ook voor andere vragen kan je bij haar terecht.

Annelou Hoogerwerf
annelou.hoogerwerf@hiemstraendevries.nl
06 – 57 61 54 46

Hiemstra & De Vries organiseert ook de netwerken:
Directeuren Stedelijke Ontwikkeling
Directeuren Bedrijfsvoering

Verdiepingsnetwerk Energietransitie flyer

Wil je je aanmelden of doorpraten?

Neem contact op met Bertram of Dominique.

Op 3 oktober 2023 zijn we bij Hiemstra & de Vries in gesprek gegaan over de energietransitie als een organisatievraagstuk met programma- en opgavemanagers Energietransitie en directeuren Stedelijke ontwikkeling van een aantal G40 gemeenten. Ook gingen we in gesprek met Maureen van Eijk, directeur van het Nationaal Programma Lokale Warmte over ontwikkelingen in de warmtetransitie. Met het Verdiepingsnetwerk Energietransitie geven we een vervolg aan deze bijeenkomst. 

Lees In dit artikel de belangrijkste handvatten voor vier organisatieonderwerpen die inzicht geven in hoe anderen dit in de gemeenten hebben georganiseerd.

Actuele berichten Kennis & Inzicht

Bekijke alle berichten
arrow_forward
arrow_back

2024 Copyright - Hiemstra & De Vries