Participatie bij ruimtelijke projecten

Wanneer is participatie gewenst en wanneer verplicht? Wat voor eisen kun je als gemeente stellen aan de participatie van ontwikkelaars? Rondom de gemeenteraadsverkiezingen kwamen veel van dit soort vragen weer regelmatig voorbij.

Vanaf dat moment dat de Omgevingswet in werking treedt is het voor gemeenten verplicht om participatiebeleid te hebben en speelt participatie een grote rol bij ruimtelijke projecten. Elke gemeente kent wel zijn eigen voorbeelden van goede en minder succesvolle participatietrajecten. Wij zien veel gemeenten die enthousiast aan de slag zijn met verschillende vormen van participatie. En tegelijkertijd worstelen ze met vragen over hun eigen rol, hun ambitie en hoe ze participatie kunnen organiseren.

Soms hebben deze vragen een juridische achtergrond, soms draaien ze om hoe participatie concreet vorm te geven. Soms is de vraag hoe je je ambitie op gebied van participatie in de organisatie borgt. Reden voor Bureau Buhrs, Hiemstra & de Vries en Straatman Koster advocaten om de handen ineen te slaan en gezamenlijk een Participatiewijzer aan te bieden, om gemeenten te helpen hun participatie beter te organiseren. Participatiebeleid dat aansluit op de eisen die de Omgevingswet stelt en waar je ook in de praktijk mee uit de voeten kunt. In onze ogen is goed participatiebeleid altijd maatwerk: hoe zorg je ervoor dat je participatiebeleid en -aanpak aansluit bij de lokale situatie en tegelijkertijd Omgevingswet-proof is? In vijf stappen helpen we je toe te werken naar een plan voor het ontwikkelen én implementeren van participatiebeleid.

Wij maken gebruik van onze expertise op gebied van participatieprocessen, beleid, organisatie en juridische vraagstukken. Wat wil je en wat kan er? Wat mag en wat moet er? Hoe zorg je ervoor dat het beleid integraal en effectief wordt uitgevoerd, door de hele organisatie? In onze flyer vertellen we meer over hoe we met jullie aan de slag gaan op drie elementen: de ambitie, de juridische mogelijkheden en de organisatie van de uitvoering.

Ben jij aan de slag met het participatiebeleid in je eigen gemeente en kunnen we je helpen met doorpakken? Neem contact met ons op!

Actuele berichten Kennis & Inzicht

Bekijke alle berichten
arrow_forward
arrow_back

2024 Copyright - Hiemstra & De Vries