• calendar_month 15 January 2020
  • account_circle

Nieuwjaarsblog

Maatschappelijk betrokken zijn

In de eerste maand van het nieuwe jaar kijk ik graag terug op afgelopen jaar. Een jaar waarin ik niet alleen actief was aan de tafels waar beleid en strategie gemaakt wordt, maar juist ook in de praktijk. Voor mij een echte eyeopener.

De onmisbare schakel met de praktijk

Begin 2019 ben ik overgestapt naar Hiemstra & De Vries om van betekenis te kunnen zijn in de jeugdzorg in Nederland. Ik vind het mooi om te zien dat iedereen zich inspant om maatschappelijke impact te leveren en oplossingen werkbaar te maken in de praktijk. Voor mezelf kwam ik erachter dat dit op het gebied van jeugdzorg nog niet zo gemakkelijk is. Ik schuif gedurende de week aan bij allerlei tafels waar beleid en strategie wordt gemaakt voor het jeugddomein. Maar door de hoge werkdruk en door hoe we het systeem hebben ingericht, hebben veel van ons niet vaak de gelegenheid om de doelgroep zelf te zien of te spreken. We spreken over kwetsbare jongeren, strafbare jongeren, beperkte jongeren… Maar kénnen we die jongeren ook zelf? Bij mij begon dat heel sterk te knagen.

Dit heeft mij bewogen om mee te gaan lopen in een gesloten jeugdzorginstelling, op een groep die bestaat uit meiden tussen 12 en 18 jaar. Soms (bijna) in handen van loverboys, actief in het drugscircuit of seksueel misbruikt. Stuk voor stuk kwetsbare meiden.

Wat heb ik veel geleerd op deze afdeling. Zo heb ik aan den lijve ondervonden dat je soms niet meer kan doen dan een luisterend oor bieden. Eén ding blijft me vooral bij: hoe de systeemwereld consequenties heeft voor deze kinderen. Wat bijvoorbeeld keuzes in (boven)regionale inkoopcontracten kunnen betekenen voor het leven van een kind…

Ervaringen optillen

Ik merk dat dit soort ervaringen ervoor zorgt dat je anders aan de tafel zit waar het beleid of de strategie wordt gemaakt. Je ziet de mensen over wie dit gaat voor je, en je kunt ervaringen uit de praktijk in het gesprek brengen. Voor mij geldt: mijn soms abstracte en theoretische werk als adviseur heeft nog nooit zo relevant gevoeld.

Vanaf januari blijf ik dan ook één dag per week als groepsleider op de meidengroep werken. Ik vind het ontzettend mooi om op deze manier iets te kunnen betekenen voor kwetsbare jongeren. En het is voor mij de onmisbare schakel tussen beleid en praktijk. Ik heb nu het beste van twee werelden.

Wil je graag op de hoogte blijven van mijn ervaringen als groepsleider? De komende tijd zal ik regelmatig bloggen over mijn ervaringen. Of gewoon eens verder kletsen? Ik sta altijd open voor een kop koffie.

Actuele berichten Kennis & Inzicht

Bekijke alle berichten
arrow_forward
arrow_back

2023 Copyright - Hiemstra & De Vries