Maak het eenvoudig in 2023 Essay Jaring Hiemstra

In januari verscheen mijn pleidooi voor meer eenvoud in Binnenlands Bestuur. Wat waren de reacties?

Mijn stelling was: ‘In de organisatiepraktijk zie ik dat complexiteit in – en tussen – publieke organisaties het presteren van de overheid ondermijnt. Om de realisatiekracht te vergroten moet 2023 daarom het jaar van de eenvoud worden.’ In bijgaand essay illustreer ik dat met voorbeelden.

Ik ontving allerlei voorbeelden van lezers die het pleidooi ondersteunen. Bijvoorbeeld in het systeem van het bestrijden van armoede en bestaanszekerheid: ‘we kennen het probleem: alle goedbedoelde nieuwe acties creëren voor professionals vooral veel extra overleg, verantwoording, kennismakingen en opnieuw het wiel uitvinden.. Tijd die hierin gaat zitten, komt dan niet in gezinnen.’ of de plicht om overheidswebsites toegankelijk te maken voor overheden met verplichte periodieke audits en plannen van aanpakken wat leidt tot inzet van nieuwe capaciteit die vooral ‘controleert’ in plaats van werkt aan de oplossing.

Met mijn collega Loek Schueler ga ik de mechanismen (+ voorbeelden uit onze organisatiepraktijk in de publieke sector) die leiden tot (onnodige) complexiteit nog eens op een rij zetten. Met als doel om concrete handvatten te bieden voor vereenvoudiging. Presenteer ik later ..

Er kwamen ook mooie kanttekeningen. Marcel Thaens reageerde bijvoorbeeld op een eerdere blog van mij met dezelfde strekking. Zijn stelling ‘Karl Weick heeft het in een van zijn boeken aangegeven: als de buitenwereld complex is, moet je je als organisatie ook compliceren.’ Die opmerking past ook bij het werk en publicaties van Geert Teisman die aangeeft hoe we slimmer kunnen samenwerken aan complexe vraagstukken. Mijn ervaring is het aanpakken van complexe vraagstukken juist belemmert wordt door teveel gedetailleerd beleid en regels. Geert Teisman bepleit daarvoor ook de ‘tussenruimte’ wat ik ook zou kunnen lezen als een pleidooi voor eenvoud om beter te kunnen samenwerken tussen overheden aan de samenhangende uitdagingen.

Wordt vervolgt ..

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Jaring Hiemstra

  • 06-53675600

Actuele berichten Kennis & Inzicht

Bekijke alle berichten
arrow_forward
arrow_back

2023 Copyright - Hiemstra & De Vries