Leiderschap in het sociaal domein ten tijde van schaarste en een onvoorspelbare toekomst

Wij zien dat leiders in het sociaal domein onder grote en toenemende druk staan. Een belangrijk kenmerk is de ogenschijnlijk paradoxale opdracht die zij hebben: alle mensen in Nederland moeten de hulp en zorg krijgen die zij nodig hebben. Tegelijkertijd zijn er steeds minder mogelijkheden om passende hulp tijdig te bieden. Gemeenten én uitvoeringsorganisaties hebben scherpe keuzes te maken, gedreven door financiële druk en toenemende complexe problematiek: wie help je, welke ondersteuning biedt je mensen en hoe geef je dit vorm?

In deze context speelt nog iets anders mee: waar de maatschappelijke en financiële opgaves vragen om koersvast handelen en (beleidsmatige) scherpe keuzes, zijn de professionals in het sociaal domein vaak intrinsiek gemotiveerd om het beste te doen voor inwoners met een hulpvraag. Werken in het sociaal domein vraagt van professionals om te werken met je hart: dichtbij de inwoner, met groot empathisch vermogen en oprechte betrokkenheid. Zodat inwoners gezien worden als mens, en niet als casus’ en hier een passend ‘product’ voor te kiezen. Een mensgericht benadering is misschien wel extra van belang in tijden waarin het vertrouwen in de overheid afneemt.

Hoe vind je in deze context de balans tussen mensgericht en taakgericht sturen? Een balans tussen ‘harde’ keuzes in een domein dat gemotiveerd is vanuit ‘zachte’ waarden? Hoe vertaal je keuzes naar concrete kaders voor de ruimte die professionals hebben of samenwerkingsafspraken met andere partijen? Hoe geef je effectief leiding in het sociaal domein? Daarover gaan we op 12 september met leidinggevenden binnen het sociaal domein in gesprek.

Praktische informatie

Wanneer?
Donderdag 12 september, van 15.30 uur tot 17.30 uur. Aansluitend is er ruimte om na te praten.

Waar?
Het kantoor van Hiemstra & De Vries, pal naast station Utrecht Centraal (Stadsplateau 4, 3521 AZ, Utrecht).

Voor wie?
De netwerkbijeenkomst is bedoeld voor leidinggevenden (directieleden en afdelingsmanagers) van gemeenten en uitvoeringsorganisaties (directieleden en bestuurders) binnen het Sociaal Domein.

Kosten?
De netwerkbijeenkomst is kosteloos.

Aanmelden?
Dat kan via het contactformulier.

Contactformulier

Actuele berichten Kennis & Inzicht

Bekijke alle berichten
arrow_forward
arrow_back

2024 Copyright - Hiemstra & De Vries