Kenmerken van overheden die succesvol (wendbaar) strategie realiseren. Blogreeks 5/5

Op basis van projecten bij overheidsorganisaties denk ik dat er zes elementen cruciaal zijn voor een wendbare wijze van strategie realisatie.

Blogreeks ‘Wendbare strategie realisatie door Jaring Hiemstra’
Deel 5 van 5.

Netwerkbijeenkomst voor strategen in de publieke sector (najaar 2024)
Je kan je hier aanmelden.

Zes elementen voor succesvolle wendbare strategie realisatie

1. Aspiratie: de organisatie heeft een duidelijk verlangen waar ze naar toe wil werken. Een goede aspiratie kun je creëren met verschillende methodieken en kan best tijd kosten. Maar de essentie past op 1a4. Waterschap Aa en Maas is een voorbeeld hoe (uitvoerende) professionals illustreren wat de aspiratie is.

2. Lopende uitvoering: elke dag wordt de vuilnis opgehaald, paspoorten en rijbewijzen verstrekt en onderwijs gegeven. Door de aspiratie delen/aan te scherpen speelt de aspiratie een rol in dagelijkse keuzeprocessen (element 3 adoptie). Leiders spelen een belangrijke rol maar ook inspiratiesessies kunnen stimuleren zoals de Provincie Zeeland doet.

4. Werkplaats: met de werkplaats realiseer je kort-cyclisch de aspiratie. Hier werken teams met verschillende competenties aan realisatie. Agile/scrum werkwijze speelt hier een belangrijke rol. Goede voorbeelden zijn er in uitvoeringsorganisaties zoals Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en de Gemeente Amsterdam.

5. Leiderschap: de cruciale verbindende rol is die van het leiderschap. Leiders dragen niet alleen de aspiratie uit/passen die toe op dagelijkse beslissingen maar verbinden werkplaats aan lopende uitvoering. Cruciaal: omdat uitvoering anders altijd voorgaat op innovatie en resultaten werkplaats niet tot implementatie/opschaling komen. Gemeente Tilburg investeert bijvoorbeeld in transformatie leiderschap.

6. Ecosystemen: succes van organisaties is in toenemende mate afhankelijk van andere organisaties. Denk bijvoorbeeld aan het (digitale) parkeertoezicht. Het parkeerregister (RDW), parkeerhandhaving in gemeenten en digitale middelen (scanauto’s) maakten digitaal parkeertoezicht mogelijk. Deze platformisering van de overheid is op allerlei terreinen gaande en noodzakelijke voor de grote systeemsprongen.

Doorpraten over wendbare strategie realisatie?

Neem contact op met Jaring.

  • 06-53675600

Actuele berichten Kennis & Inzicht

Bekijke alle berichten
arrow_forward
arrow_back

2024 Copyright - Hiemstra & De Vries