Essay – Terug naar een organische visie op besturen

Wat ik interessant vind aan mijn werk is dat ik in allerlei publieke organisaties kom. Dan spreek je uitvoerende professionals, beleidsmedewerkers, managers en bestuurders. De optelsom van die gesprekken geeft me een goed beeld hoe het met de publieke sector gaat. Zo zie je het nu steeds meer gaat knellen in de uitvoering door de personeelsschaarste en professionals die zich liever laten inhuren dan in dienst zijn. Naast mijn werk vind ik het ook interessant de (inter)nationale publicaties te volgen. Mijn interessegebieden zijn de kracht van een goed werkende rechtstaat, het goed organiseren en besturen van publieke organisaties en de kansen die de digitalisering biedt. De wisselwerking tussen die kennisgebieden heeft mijn bijzondere interesse. Ik gebruik die kennis ook graag in strategietrajecten die ik met organisaties doe.

Jaring Hiemstra

In bijgaand essay ‘Terug naar een organische visie op besturen‘ zoek ik ook de combinatie van die drie kennisgebieden op. Door de digitale kansen goed te benutten kan de publieke sector grote stappen zetten om werk beter en beter te doen. Het risico is dat de publieke sector bestaande manieren van werken digitaliseert. Twee quotes illustreren de essentie uit dit essay.

‘Digitalisering zou publieke professionals niet meer robot maar een betere professional moeten maken.’

In provincies helpt de gebiedsfoto (met allerlei samenhangende data over een gebied) gebiedsmanagers om tot creatieve samenhangende oplossingen te komen op het gebied van wonen, mobiliteit, natuur en stikstof. Pas op dat je digitalisering niet gebruikt om bestaande processen te digitaliseren: meer (digitale) documenten en meer verplichte vinkjes. Digitale middelen zijn een onderdeel van de oplossing maar zeker niet de oplossing. Het creatieve vermogen van professionals en de vaardigheid om met mensen belangentegenstellingen te overwinnen zijn voor een goed resultaat zeker zo belangrijk.

‘De beste innovaties in het openbaar bestuur ontstaan als organisaties samenwerken met digitale technologie.’

De standaardisatie van data op bijvoorbeeld het gebied van de energie en mobiliteit helpt bestuurders om direct inzicht te krijgen in de uitvoering en snellere, betere besluiten te nemen. En als data open is: diensteninnovatie. Zie bijvoorbeeld hoe kentekendata en parkeerdata van de Dienst Wegverkeer (RDW) en gemeenten door private partijen wordt gebruikt om burgers te laten zien waar parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Systeemsprongen in digitale innovatie vragen altijd om samenwerking tussen organisaties. In strategieprocessen die we met organisaties vormgeven kijken we om die reden niet alleen naar de organisatie maar ook altijd naar het (digitale) ecosysteem.

Download het essay

Nu de volgende stap zetten

Neem contact op met Jaring Hiemstra.

  • 06-53675600

Actuele berichten Kennis & Inzicht

Bekijke alle berichten
arrow_forward
arrow_back

2023 Copyright - Hiemstra & De Vries