• calendar_month 5 December 2022
  • account_circle

De luister top 10 van Hiemstra & De Vries

Op het kantoor van Hiemstra & De Vries zijn we verslingerd geraakt aan het fenomeen podcasts. Niets lekkerder dan je, onderweg of thuis op de bank, te laten meeslepen door een verhaal. Soms ter lering, soms  ter vermaak. Tien collega’s deelden hun favoriete podcasts met ons. Nieuwsgierig? Check hieronder onze top 10 en de toelichting van onze collega’s.

Top 10 podcasts

Alle Geschiedenis Ooit.

In 2022 startte de nieuwe podcast Alle geschiedenis ooit. Drie mensen die geen historicus zijn – maar wel enorme geschiedenisnerds – nemen je elke week mee in een verhaal van vroeger. ‘Van de dinosauriërs tot Greet Hofmans en weer terug’. Ik ben minstens net zo’n nerd en vind het heerlijk om te luisteren naar dit trio, dat steeds weer een nieuw, verrassend of bizar verhaal uitpluist. Leerzaam, grappig en luistert lekker weg.

De podcast tip van:

Luister deze podcast op Spotify

Spotify

De psychologie van Succes Podcast’

Ik luister graag naar ‘De psychologie van Succes Podcast’. Wat mij aanspreekt is de humor en lichtheid waarmee de onderwerpen door de twee makers besproken worden. Een breed scala aan onderwerpen komt voorbij op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, geluk en zaken waar iedereen wel tegenaan loopt. Vragen van luisteraars vormen vaak de basis, je leert wat er achter de vraag zit en er worden concrete adviezen gegeven. Het zijn bovendien korte podcasts van 25 minuten en inmiddels zijn het er bijna 200! Dus altijd wat leuks te kiezen als ik trek heb in een ‘leersnack’.

Luister deze podcast op Spotify

Spotify

Systemische Teamcoach

Deze podcast luister ik graag om collega-teambegeleider te horen vertellen over hun werk. Luisteren naar mensen die met mensen werken. Wat ze tegenkomen en wat ze inzetten. Mensen met een goede reputatie in het vak en allemaal een net andere insteek. Ter inspiratie en soms ook gewoon om te horen dat je het zelf ook zo gek nog niet doet.

De podcast tip van:

Luister deze podcast op Spotify

Spotify

Podcast "Groene Oren" (van Staatsbosbeheer)

In deze podcast maak je kennis met een aantal planten, bomen en dieren uit de Nederlandse natuur. Ik heb het meest genoten van het interview met Paulien de Eik. Lichtelijk puberaal en zeer gevat dient ze de interviewer van repliek. Na een half uur kijk je toch even heel anders naar de wereld. Een aantal heerlijke (overwegend) feel good podcasts om even een pauze te nemen van je laptop en je te begeven in de natuur.

De podcast tip van:

Luister deze podcast op Spotify

Spotify

Health Theory met Dr. Gabrielle Lyon

Er bestaan zoveel theorieën over gezond eten en leven. Het afgelopen jaar heeft deze podcast mij verrast en vooral gemotiveerd om meer te gaan trainen en anders te gaan eten. Wie had ooit gedacht dat sterke spieren zo belangrijk kunnen zijn voor je organen en je gezondheid. Dr. Lyon legt dat heel duidelijk uit, echt een aanrader.

De podcast tip van:

Luister deze podcast op Spotify

Spotify

Herman Tjeenk Willink over zijn reflecties over onze democratie

Wat ik interessant vond aan deze podcast is dat Herman Tjeenk Willink laat zien dat onze samenleving is veranderd en de rol van burgers naar de achtergrond is verdwenen. Hij houdt een pleidooi de burger niet als klant te zien, maar als mede vormgever van de democratie. ‘We moeten ons wel realiseren dat voor collectieve burgerschap (verzuiling), nooit een duidelijk beeld van individuele burgerschap in de plaats is gekomen. Burgerschap als publiek ambt, we hebben als burgers een functie te vervullen in de democratische rechtsorde waar we medeverantwoordelijk zijn.’ Met als gevolg: ‘We zijn uitgeweken naar een bedrijfsmatig denken, we moeten het goed regelen’.

Luister deze podcast op Spotify

Spotify

‘Yous & Yay’ van Pepijn Lanen (Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig) en Yousef Gnaoui (Sef van o.a. Flinke namen).

Het format is simpel: Yous & Yay nodigen maandelijks iemand uit die zij interessant vinden en beginnen het gesprek met de vraag: “Wat doe jij op een dag?”.

De meest uiteenlopende gesprekken ontvouwen zich, altijd vanuit wederzijds respect en bewondering voor wat de ander kan of heeft gepresteerd. In deze aflevering raad ik aan te luisteren naar hoe de mannen het eens worden over de vrijheid die je ervaart bij het drinken van je derde biertje op een zaterdag dat niets meer hoeft.

De podcast tip van:

Luister deze podcast op Spotify

Spotify

BNR - Digitaal

BNR – Digitaal biedt laagdrempelig en onderhoudend informatie over de nieuwste digitale ontwikkelingen en de ontwikkelingen binnen de ‘big-tech’. Soms gaat het heel in op het reilen en zeilen binnen één van de grote tech-organisaties, soms over de toepassing van een nieuwe technologische toepassing en soms over de maatschappelijke impact van een nieuwe ontwikkeling. Wat er ook wordt gebracht: het is altijd informatief en gezellig om naar te luisteren, maar zeker zo belangrijk: het inspireert en zet je aan het denken. Wat mij betreft een stevigere aanrader!

De podcast tip van:

Luister deze podcast op Spotify

Spotify

‘Stuurloos’ van de Volkskrant

Hierin gaat host, Kustaw Bessems, met zijn gasten op zoek naar inzichten en verbeteringen voor het openbaar bestuur. Mijn persoonlijke favoriet is aflevering 3, waarbij Kustaw in gesprek gaat met historicus Michal Citroen. Zij vertelt over de terugkeer van joodse slachtoffers na de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In plaats van compassie en hulp, worden mensen ontvangen met een bureaucratie die uitgaat van wantrouwen in de mens. Dit kom ik in de kleinste dingen tegen in mijn werk bijvoorbeeld op het gebied van energiearmoede. Sommige gemeenten tuigen namelijk hele structuren op om ervoor te zorgen dat het geld enkel terecht komt bij degenen die het écht nodig hebben. Hiermee treedt een groot snijverlies op én het vraagt enorme capaciteit aan controle en verantwoording. Terwijl, het slechtste dat je kunt overkomen extra CO2 besparing is.

De podcast tip van:

Luister deze podcast op Spotify

Spotify

Actuele berichten Kennis & Inzicht

Bekijke alle berichten
arrow_forward
arrow_back

2024 Copyright - Hiemstra & De Vries