Helpt beter presteren!

Rondetafelgesprek invoering Omgevingswet voor gemeenten

De invoering van de Omgevingswet houdt inmiddels elke gemeente in Nederland flink bezig. Er komt dan ook veel op jullie af. Het brengt niet alleen instrumentele veranderingen met zich mee, maar vooral ook een cultuurverandering met flinke impact op de organisatie én jullie staan voor een digitaliseringsopgave.

We zien dat iedere gemeente zich op haar eigen manier voorbereidt. Bij alle partijen die we spreken, zien we echter  dezelfde leervragen terugkomen: hoe maak ik een goede start met het opstellen van het omgevingsplan of omgevingsvisie? En met welke van die twee moet ik beginnen? De Omgevingswet vraagt om integraal werken, welke eisen stelt dit aan mijn organisatie en hoe ga ik daarmee aan de slag? En hoe houd ik grip op het proces en zorg ik ervoor dat iedereen, zowel binnen als buiten mijn organisatie, aangehaakt is? En tot slot: hoe weet ik of ik op de goede weg ben?

Te veel vragen om in een sessie te beantwoorden, maar wij geloven erin dat gemeenten veel van elkaar kunnen leren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiemstra & De Vries en RUIMTEVOLK helpen jullie  graag op weg en nodigen jullie uit voor een rondetafelgesprek voor onze relaties en andere geïnteresseerden. Hiemstra & De Vries heeft als organisatieadviesbureau bij verschillende gemeentes zelf actief meegewerkt aan het vormgeven van de benodigde organisatieverandering. RUIMTEVOLK begeleidt 12 partijen die in het kader van de pilots omgevingsvisie aan het pionieren zijn met het maken van een omgevingsvisie. Samen hebben we vanuit verschillende invalshoeken een goed beeld van de vragen, en praktische oplossingen die werken in de geest van de Omgevingswet vraagt.

Wanneer en waar vindt het plaats?

Het rondetafelgesprek vindt plaats op 7 september bij RUIMTEVOLK op de JIM direct naast Utrecht CS (Jaarbeursplein 6). De sessie duurt van 13.00 tot 16.00 uur.

Wat levert het je op?

Na afloop ga je naar huis:

  • met een beter beeld van hoe collega gemeenten zich voorbereiden op de Omgevingswet
  • concrete tips en aandachtspunten om in de praktijk mee aan de slag te gaan
  • nieuwe contacten om ook in de toekomst ervaringen mee uit te wisselen

Hoe ziet de middag er uit?

De middag starten we met een korte interactieve inleiding door RUIMTEVOLK op de Omgevingswet en de ervaringen met omgevingsvisies door het hele land. Na een kennismakingronde volgt een inventarisatie van de vraagstukken en leervragen die bij ieder aan tafel leven aan de hand van een menukaart die de deelnemers vooraf ontvangen. Over de twee meest terugkerende vraagstukken gaan we vervolgens in twee rondes in gesprek. Doel is door het spiegelen van ervaringen elkaar te helpen om een volgende stap te zetten in het desbetreffende vraagstuk.

Tussen de twee rondes neemt Hiemstra & De Vries ons mee vanuit veranderkundig perspectief, in wat de Omgevingswet betekent voor de organisatie en hoe publieke organisaties daarmee het beste aan de slag kunnen.

Elk gesprek vatten we samen in een aantal tips en aandachtpunten om mee naar huis te nemen. De middag sluiten we af met een borrel.

Voor wie is dit?

Het gesprek is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de invoering van de Omgevingswet (programmamanagers, projectleiders, beleidsmedewerkers, afdelingshoofden et cetera).

Wat kost het?

Deelname aan deze sessie is gratis.

Hoe kun je je aanmelden

Je kunt je tot en met 20 augustus aanmelden door een mail te sturen naar Jelly van der Weerd via jelly.vanderweerd@hiemstraendevries.nl.

Heb je vragen?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jelly van der Weerd.


Deel: